POMOĆ LOKALNE SAMOUPRAVE: Putevi za opstanak života po selima

I. MITIĆ

ponedeljak, 26. 08. 2019. u 07:10

ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ: Путеви за опстанак живота по селима

Predsednik Nebojša Arsić (levo) sa putarima - Foto I. Mitić

Kako je lokalna samouprava u Medveđi pronašla način da se bori protiv migracija stanovništva. Predsednik Opštine zahvaljuje državi koja ih nije zaboravila

IZDVAJANjEM 30 miliona dinara iz opštinskog budžeta, na području opštine Medveđa će do kraja ovogodišnje građevinske sezone biti uređeno 20 lokalnih puteva ka selima i zaseocima u brdsko-planinskom području, ukupne dužine oko 44 kilometra.

Istovremeno, JP "Putevi Srbije" radi na takozvanoj rehabilitaciji i asfaltiranju još 15 kilometara saobraćajnica među kojima je i putni pravac ka Lecu - uključujući i sanaciju klizišta kod istoimenog rudnika. Novi asfaltni sloj dobiće i preostalih pet kilometara deonice magistralnog puta između Lebana i Medveđe, a ukupna sredstva koje država ulaže na ovom području iznose oko 200 miliona dinara.

- Bez puteva nema života. Zbog toga insistiramo da što veći broj komunikacija do brdsko-planinskih sela osposobimo za kretanje vozila. Osim pomoći koja nam stiže od države, trudimo se da što više novca za ove namene izdvojimo i iz lokalnog budžeta. Ove godine su nam obilne padavine uništile deo infrastrukture i svi ti problemi biće sanirani pre zime, a veliki broj puteva će biti nasipan tucanikom i doveden do nivoa za asfaltiranje. Predstoji nam i izgradnja propusta, odnosno kanala, da bismo ono što je urađeno zaštitili od atmosferskih voda - objašnjava prvi čovek lokalne samouprave u Medveđi Nebojša Arsić.

Pročitajte još: SELA MUKU MUČE SA STRUJOM: Pola Medveđe čami u mraku

Kaže, iz opštinskog budžeta se u redovno održavanje postojeće putne infrastrukture - koje podrazumeva "presvlačenje" prioritetnih deonica novim asfaltom, te krpljenje udarnih rupa - ulaže dodatnih 27 miliona dinara.

S obzirom na to da se radi o veoma razuđenom opštinskom ataru, a u lokalnoj kasi nema dovoljno novca za sve te potrebe - ljudi iz Medveđe računaju i na pomoć države, za koju kažu da je i dosad bila veoma značajna, te bitno doprinosi opstanku stanovništva u udaljenim selima na svojim ognjištima.

RAVNOMERNA RASPODELA

NADLEŽNI u opštinskoj vlasti Medveđe poručuju da će novac namenjen obnovi putne infrastrukture biti utrošen za radove u većini mesnih zajednica, u skladu sa unapred utvrđenim kriterijumima i prioritetima. Trenutno se radi u Sijarini, a u planu su putevi ka selima Đulekare, Retkocer, Bučumet, Gajtan, Stubla, Borovac, Vrapce...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije