Najbolji vinari vlasotinački (FOTO)

I.Mitić

25. 08. 2019. u 15:46

Најбољи винари власотиначки (ФОТО)

Zoran Popović - Foto: I.Mitić

Vernost tradicionalnom načinu proizvodnje vina dobra osnova za vrhunski kvalitet. Širom primenom nauke do boljeg i konkurentnijeg proizvoda
Vlasotince – Višestrukom osvajaču priznanja u takmičenju za najboljeg vinara u vlasotinačkom vinogorju Zoranu Popoviću iz Vlasotinca su i ove godine pripale dve nagrade. Njegovo tradicionalno crveno vino je dobilo prvu, dok je u kategoriji tradicionalnih belih vina osvojio treću nagradu. Zoran se vinarstvom bavi duže od 20 godina i smatra da od proizvodnje vina može pristojno da se živi, ali da ovaj posao traži i značajna ulaganja, pa u novčaniku nikada „ne preliva“.

- Ostao sam dosledan našoj tradicionalnoj sorti koja je zaboravljena. „Prokupac“ je i dalje moj favorit, kao i „Plamenka“. Sa 70 ari vinograda godišnje, u zavisnosti od godine, otočim oko 3.500 litara vina. Ova sezona je počela dobro, ali videćemo krajnje rezulate posle poslednjeg talasa visokih temperatura. Nadamo se dobrom kvalitetu, a za količinu videćemo – kaže Popović koji je i ovog avgusta izložio svoje prizvode među štandovima svojih kolega pored Vlasine.

Pročitajte još: Sve mode prolaze, vino ostaje

Najbolje belo vrhunsko vino napravio je Bratislav Ristić, dok je u ovoj kategoriji drugoplasirani vinar Saša Jović koji je napravio i najbolje tradicionalno belo vino. Prva nagrada za vrhunsko crveno vino otišla je u ruke Tatjane Mitrović. Ona je laureat i druge nagrade u konkurenciji tradicionalnih crvenih vina, dok je trećeplasirani Toma Mladenović. Među nagrađenim vinarima su i Milutin Cakić, Novica Petrović kao i Jovan Pečenković.


- Vlasotinački vinari su i dalje verni tradiconalnom načinu proizvodnje vina i to je ovde veoma izraženo. Činjenica je da svi prave pomake u kvalitetu, ali još uvek ne prate prosečan napredak vina u Srbiji. Svima savetujem širu primene nauke u proizvodnji vina – istakao je Dušan Janjić, tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo i predsednik komisije koja je ocenjivala vina.

Na hiljade Vlasotinčana i njihovih gostiju na večernjim koncertima ove godine zabavljali su Leksington bend i Dragana Mirković.  Lazar Milić(22) iz Dadinca je pobednik plivačkog takmičenja za „vinsko burence“, a najmlađi plivač je bio jedanaestogodišnji Luka Stojković. Ovogodišnja Boginja vina, najlepša devojka „Vinskog bala“, je Leskovčanka Jovana Mitić.   

                                      
KARIKATURA I PESMA

Na tradicionalnom konkursu za najbolju karikaturu na temu vina i grožđa pobedio je Jovan Spasić, akademski slikar iz Vlasotinca, a prvu nagradu za najbolju pesmu na istu temu dobio je Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca, za pesmu „Zrno“. U okviru „Vinskog bala“ održan je i 4. Međunarodni salon vina na kome je svoje proizvode predstavilo tridesetak velikih domaćih vinarija, a među njima i njihove kolege iz Makedonije i Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije