Crveno zlato iz Monikine bašte

B. Grujić

nedelja, 25. 08. 2019. u 07:00

Црвено злато из Моникине баште

Pijačnim danima Monika Tot na tezgu iznese od 700 do 800 kilograma / Foto B. Grujić

Porodica Tot iz Mihajlova, više od dve decenije bavi se proizvodnjom paradajza

MONIKA Tot iz Mihajlova, sela nadomak Zrenjanina, više od dve decenije bavi se proizvodnjom ukusnog domaćeg paradajza i na zrenjaninskoj zelenoj pijaci, jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih prodavaca "crvenog zlata", kako su kupci ovog leta nazvali omiljeno povrće koje nikad nije bilo skuplje.

Zajedno sa ukućanima, suprugom, svekrvom i svekrom i dvoje dece, Monika u plasteniku svake godine zasadi 3.500 strukova nekoliko vrsta domaćeg paradajza. Svakog pijačnog dana, u proseku tri puta nedeljno, na tezgu u Zrenjaninu iznese od 700 do 800 kilograma paradajza.

- Ovo je porodična tradicija koju negujemo, bez obzira na oscilacije na tržištu i nepovoljne okolnosti. Ovog leta nema ga toliko iz uvoza i nije mi bilo svejedno kada je pre dve nedelje, usred sezone kuvanja paradajza i ostavljanja zimnice, cena za jedan kilogram skočila na više od 200 dinara. Ali, naši stalni kupci znaju da od toga živi moja porodica i da i mi moramo da poštujemo kretanja na tržištu - kaže nam Monika Tot.

Dodaje da se situacija sada stabilizovala i da se paradajz prodaje po ceni od 100 do 140 dinara za kilogram, mada je prošlog leta, sredinom avgusta, cena bila upola manja.

Po kiši, vetru, suncu i temperaturi preko 40 stepeni Celzijusovih, porodica Tot ne propušta nijedan pijačni dan, a kako ponosno ističe Monika, jedina olakšavajuća okolnost u nimalo lakom poslu, je činjenica da kupci prepoznaju kvalitet domaćeg proizvoda. Za samo nekoliko sati, roba na tezgi Monike Tot "nestane" i ona zadovoljno odlazi kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije