PORTAL DEJLI BIST PISAO O NAJVEĆEM GRADU SEVERNE BAČKE: Amerikance oduševila Subotica

J. Lemajić

nedelja, 25. 08. 2019. u 09:34

ПОРТАЛ ДЕЈЛИ БИСТ ПИСАО О НАЈВЕЋЕМ ГРАДУ СЕВЕРНЕ БАЧКЕ: Американце одушевила Суботица

Sinagoga u Subotici / Foto: Depositphotos

Portal "Dejli bist" u superlativu pisao o najvećem gradu severne Bačke i njegovoj art nuvo arhitekturi. Ističe se da 140.000 srpskih građana živi u secesijskom remek-delu

DOK horde turista guraju kako bi najbolje snimili Gaudijeve art nuvo zgrade u Barseloni, 140.000 srpskih građana živi u najčuvanijoj svetskoj tajni, secesijskom remek-delu zvanom Subotica.

Ovako američki portal "Dejli bist" opisuje najveći grad na severu Bačke, "staru damu na kapiji Evrope", kako je istoričari umetnosti često nazivaju. Opisujući je kao "grad iščupan sa stranica bajke", reporter "Dejli bista" napominje da Subotica "nije na putoholičarskom radaru iako je udaljena samo dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim otkrićem Istočne Evrope".

"Dejli bist" dalje upoznaje čitaoce da je područje oko Subotice naseljeno već 3.000 godina, a grad se prvi put spominje u spisima iz 1391. godine. Bio je glavni grad carstva srpskog cara Jovana Nenada Crnog, više od 200 puta je menjao ime, a od 1920. nalazio se u pet različitih zemalja.

- Iako je gradska prošlost dovoljno zanimljiva, lokacija na mađarskoj i srpskoj granici - kulturnom raskršću, pretvorila je Suboticu u biser art nuvoa (secesije), pokreta s početka 20. veka koji je imao dekorativni pristup prema svim aspektima života - kaže se u tekstu. - U ovom srpskom gradu postoji 12 impozantnih građevina različitih stilova, a većina se uklapa u mađarski stil, prepoznatljiv po upečatljivim bojama, geometrijskim, ali i zaobljenim šarama.

Tu su bivši hotel "Zlatno jagnje", Gradski muzej, vodotoranj i Muzički paviljon na Paliću. Posebno ističu Gradsku kuću, Sinagogu i zgradu Subotičke štedionice na Korzou, sagrađenu 1908. Po njima, Sinagoga, delo mađarskih arhitekti Jakaba i Komora, koji su projektovali i Gradsku kuću, najvažnija je zgrada sagrađena u Subotici.

Gradska kuća / Foto D. Dozet


VELIČANSTVENA SINAGOGA

SINAGOGA je nastala 1902. godine, a njena veličanstvena unutrašnjost je u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, s vitražima na prozorima i detaljnim dizajnom stubova. To je druga po veličini sinagoga u Evropi, što je iznenađujuće ako uzmete u obzir da u Subotici živi oko 400 Jevreja, ističu američki novinari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aleksandar Rakić

26.08.2019. 16:06

Osoba koja dočekuje posetioce je jako neljubazna i arogantna. Naplaćuju ulaz u bogomolju 300 dinara. Ženi koja se loše osećala je rekao da "ili plati kartu... ili sedne u park.. ovde sedenja nema" Sinagoga je prelepa i šteta što je pristup ljudi odbija.

Marija

26.08.2019. 16:53

Sto je lepo je lepo, ali su trebal malo zaici po ne bas rubim mesnim zajednicama pa da vide neurednost od korova smeca i losi trotoara i puteva sa rupama do rupe. Nevode mesne zajednice ,komunalna policija a takodje ni gradski celnici dovoljno brige o onome sto im je posao,Mozda oni ni pojma nemaju kako grad izgleda,jer oni se voze udobnim autima a gradjanima je dosta i to sto placaju poreze.