SOMBOR je krajem 19. veka ispisivao istoriju sporta na ovim prostorima, a sada se, bezmalo posle veka i po, ponavlja: postao je balkanski centar jednog od najmlađih i najdinamičnijih sportova današnjice - krosmintona. Pre petnaestak godina iz Nemačke, gde je 2001. rođen krosminton, prve rekete i spidere u Sombor je doneo dr Vladimir Blanuša i zaigrao novotariju u krugu svoje porodice. I danas, sa nepunih 67 godina, jedan je od propagatora, najaktivnijih igrača i državni prvak u najstarijoj uzrasnoj kategoriji.

Desetak godina kasnije bračni par Boris i Alida Jerković, počeli su sa organizovanim treninzima i okupljanjem najpre zainteresovanih rekreativaca, a kasnije i uspešnih takmičara i najzaslužniji su za zamah ove dinamične igre reketom i spiderom koji leti i do 300 kilometara na sat. Dominacija Somboraca u domaćoj konkurenciji potvrđena je ovogodišnjim titulama državnih prvaka u svim kategorijama.

ZA nepunih sedam godina klub "Spider" čiji su osnivači, treneri i najuspešniji seniorski takmičari Boris i Alida Jerković, postao je poznat širom sveta, a 11 najkvalitetnijih članova predstavljali su Srbiju na minulom šampionatu sveta u Budimpešti. Kući nisu doneli nijednu medalju, ali dva peta mesta, uzbudljivi mečevi, pobede i porazi u konkurenciji više od 500 najboljih svetskih igrača iz 24 zemlje dragoceno su iskustvo za Somborce.

- To nam je velika motivacija, a trenutno smo okrenuti popularizaciji i širenju baze ovog dinamičnog i zanimljivog sporta - kaže Boris Jerković, odnedavno jedan od tri člana arbitražnog komiteta Međunarodne krosminton organizacije. - Organizujemo demonstracije po školama. Kao neolimpijski sport još se nismo izborili za ravnopravan tretman sa poznatijim sportovima, ali sve češći uspesi naših takmičara na prestižnim međunarodnim turnirima, a pogotovo najmlađih uzrasta - magnet su za decu i roditelje i garancija budućnosti krosmintona.

Cilj im je, kaže, da ovaj sport afirmišu najpre u Vojvodini, a potom i širom zemlje.

BORISU, trenutno 21. igraču na svetskoj open listi, koga je u Budimpešti iz trke za medalje izbacio četvorostruki aktuelni svetski šampion Šveđanin Hjalmarson, bio je to četvrti svetski, odnosno evropski šampionat. Supruzi Alidi, treći. Ćerka Milica u pelenama je bila na prošlom, a šestomesečni sin David bio je najmlađi i najomiljeniji "učesnik" na ovom šampionatu.

Tim kluba Spider na okupu


- Milica je redovno išla sa nama po turnirima dok je bila beba, sada vodimo i Davida. Jedva čekam dan da sve četvoro krenemo u sportske provode - veli Alida, najbolja srpska seniorska igračica. Deka Slobodan sticao je prva iskustva u kategoriji preko 60 godina, a uvođenje kategorije preko 70 godina, garantuje da će Jerkovići na jednom od narednih šampionata nastupiti sa četiri pet članova tri generacije.

Pročitajte još: Spomenik kralju Aleksandru se vraća u Sombor

Pet uzbudljivih dana na Svetskom šampionatu u Mađarskoj provela je i kompletna porodica Banić. Ćerka Leona bila je najuspešnija, na korak do medalje u kategoriji do 14 godina. Sin Branislav, u najmlađoj kategoriji, i tata Željko u konkurenciji igrača preko 40 godina starosti sticali su dragocena iskustva, dok je mama Nataša, koja takođe često zaigra, ovoga puta bila logistička podrška.

- Mi smo sportska porodica. Leona i Bane su već u sportu, odbojci, odnosno košarci, ali su uvek spremni za nove izazove. Kao uostalom i supruga folklorašica i ja rukometaš - priča Željko Banić.

Boris, David i Alida Jerković u predahu mečeva


Pred Somborcima je novi izazov. Polovinom septembra na Otvorenom prvenstvu Srbije kategorije 500 bodova, ugostiće svetsku elitu. Učešće je već najavilo desetak aktuelnih svetskih šampiona i petnaestak nosilaca medalja i vodećih sa svetske liste. Biće to prilika za novu afirmaciju u našoj sredini ovog sporta i uzornog sportskog kolektiva, a nadasve za produbljivanje starih i uspostavljanje novih prijateljstava.

NEMA MREŽE, PODLOGA NIJE VAŽNA

KROSMINTON je nastao na elementima tri tradicionalna sporta - badmintona, tenisa i skvoša. Loptica (spider) sličnog je oblika onoj u badmintonu, ali od čvršćih materijala i nešto teža. Težina spidera, izostanak mreže i brzina udaraca čine ovu igru izuzetno zanimljivom, i za igrača i za publiku. Teren su dva kvadratna polja 5,5 puta 5,5 metara udaljena međusobno 12,8 metara, što odgovara uzdužnoj polovini teniskog terena. Igra se na bilo kojoj podlozi i u bilo kom okruženju. Igrači brane svoje polje, nastojeći da pogode protivničko. Meč se igra na dva ili tri dobijena seta, do 16 poena, ili u taj-breku do dva poena razlike.