Smederevo: Ugrožena plovidba zbog nepropisnog sidrenja

J. Ilić

24. 08. 2019. u 16:41

Смедерево: Угрожена пловидба због непрописног сидрења

Foto UPLS

Između mosta i gasovoda kod Smedereva, ugrožena je bezbednost plovidbe Dunavom zbog nepropisno usidrenih brodova, upozoroava Udruženje profesionalnih lađara Srbije

Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda, uzvodno i nizvodno ugrožena bezbednost plovidbe zbog nepropisno usidrenih brodova.

- Objekti su usidreni neposredno ispod desnog stuba mosta i pod uticajem vetra su se poprečili do gotovo polovine plodbenog prolaza. Susretanje na ovom delu je gotovo nemoguće kao i obilaženje. U uslovima smanjene vidljivosti, dodatno je otežana plovidba zbog radarskih smetnji prouzrokovanih blizinom mostova i objekata između njih, navodi se u saopštenju UPLS.


PROČITAJTE JOŠ: Najavili investicije: Prave i prečistač voda

Lađari su, zbog loše bezbednosne situacije u Smederevu, učestalih krađa robe i opreme, prinuđeni da svoje objekte sidre blizu dobro osvetljenih lokaliteta, kažu u Udruženju. To su, navode, upravo mesta na kojima sidrenje nije dozvoljeno, i gde zbog metereoloških promena dolazi do ugrožavanja bezbednosti plovidbe.

- Apelujemo na Inspekciju plovidbe Smederevo i na rečnu policiju da se ozbiljno pozabave problemom bezbednosti plovidbe i o bezbednosti objekata na sidrištu kako zbog kriminalnih aktivnosti ne bi došlo do ozbiljnih havarija i gubitka ljudstva i opreme, navodi se u saopštenju Udruženja lađara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije