Slikari odaju počast konjima

D. N.

subota, 24. 08. 2019. u 08:43

Сликари одају почаст коњима

Biljana Milosavljević Pićurić Foto D. Novković

U Požarevačkoj galeriji održava se prateći program Ljubičevskih konjičkih igara

U GRADSKOJ galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba "Jedan izlog, jedna slika", koju su slikari Braničevskog okruga posvetili konjima, povodom predstojećih Ljubičevskih konjičkih igara. Izložbenu postavku čini 40 eksponata, čiji su autori članovi sedam udruženja likovnih stvaralaca iz Požarevca, Kostolca i Žagubice. Izložba je upotpunjena ručnim radovima Kola srpskih sestara "Bosiljka Bosa Pavlović" iz Požarevca.

- Jedna arapska izreka kaže da je konj božji dar čoveku. Na slikama vidimo da su to najpre bile divlje životinje, onda ih je čovek pripitomio za rad, a služile su i za prevoz, ali i za sport, po čemu je naš grad naročito poznat. Na njima se odlazilo i u crkvu, u svečanoj odeći, pa otud i ove vezene košulje koje su izradile članice Kola Srpskih sestara - rekla je kustos Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti.

Pročitajte još - Konji nam vrede više od bogatstva

Među eksponatima su i figure dva ljubičevska viteza, koji predstavljaju zaštitnike izložbe i simbolišu Ljubičevske konjičke igre. Od 26. avgusta, izložba će dobiti i svoj drugi deo, koji će činiti dela izložena u izlozima lokala u centru grada. Slike će biti postavljene u Tabačkoj čaršiji, kojom će 30. avgusta defilovati konjanici na otvaranju Ljubičevskih igara. Slike konja biće izložene i u Kosovskoj i Ulici Čede Vasovića, ukoliko bude zainteresovanih vlasnika lokala na tim lokacijama. Izložba "Jedan izlog, jedna slika" biće otvorena do 4. septembra.

NAGRADE 8,1 MILION

NA konferenciji za medije u ergeli "Ljubičevo", predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, zvanično je najavio "Ljubičevske konjičke igre" koje se u Požarevcu održavaju od 30. avgusta do 1. septembra, 56. put. Nagradni fond za najbolje jahače iznosi 8,1 milion dinara, što je privuklo veliki broj učesnika, među kojima i 20 iz zemalja u okruženju. Oni će se boriti u galopskim i kasačkim trkama, preskakanju prepona i daljinskom jahanju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije