VIŠE od 20 starih automobila - modeli, marke i tipovi koji se retko mogu videti na vojvođanskim drumovima, ali i na ulicama velikih gradova, ulickani kao novi, čisti kao za najvažnije događaje, u nijansama boja koje više nisu popularne, jer nijedna nije metalik, izmamilo je oduševljenje Kikinđana protekle subote uveče, na prvoj izložbi takvih vozila u tom gradu. Na kikindski centralni gradski trg, romantično osenčen krošnjama odabranih vrsta ukrasnog drveća, automobili kao sa starih razglednica, fotografija i glamuroznih venčanja, stigli su u okviru relija čiji su prolazak kroz Srbiju i Rumuniju organizovali Udruženje građana "Pokretač" i Savez starovremenskih vozila.

Među raritetnim automobilima bio je i prelepi "rols-rojs korniš 2", u otmenoj nijansi crvene boje, vlasništvo bračnog para Saše i Marije Hrovat iz Ljubljane. Kikinđani nisu ni bili svesni da je pred njihovim očima automobil kojim je baš Marija Hrovat, pre dve godine, na vančanje vozila princa Filipa Karađorđevića i njegovu izabranicu Danicu Marinković.

Pročitajte još - Oldtajmer na struju iz garaže

- Baš ovim autom, u oktobru 2017. godine u Beogradu, na venčanje se vozio princ Filip Karađorđević. Ja sam bila za volanom. Nisam imala tremu tada, već dan pre toga, ali samo malo. Bio je to jedinstven događaj. Prvi put sam bila na pravom kraljevskom venčanju, sa članovima kraljevskih porodica iz cele Evrope. Lepo mi je bilo, jer sam shvatila da su i oni ljudi, što bi se reklo, od krvi i mesa. Svakako je bilo neponovljivo - otkrila je Marija Hrovat.

Ona i njen suprug u Sloveniji su vrlo poznati po kolekciji starih automobila, a cenjeni su i u Beogradu. Naša prestonica morala je da im skine kapu pre nekoliko godina, kada je jedan njihov kabriolet proglašen za najelegantniji putnički automobil.

- "Rols-rojs korniš 2" je iz 1986. godine, a kod nas je tri godine. Imamo i predratni "rols-rojs", iz 1939. godine, i kabriolet "bentli S1" iz 1955. Nijedan nismo nasledili, sve smo ih kupili. Održavanje je skupo, za svaki je nešto potrebno, ali, na sreću, za sve njih delovi još uvek postoje u Engleskoj. Supruga i ja svakodnevno uživamo u vožnji - otkrio nam je Saša Hrovat.

Na prvoj izložbi oldtajmera u Kikindi bilo je najviše onih sa slovenačkim tablicama, iz Ljubljane, Celja, Kopra i Maribora. I Kikinđani su prikazali svoja vozila. Čast grada, u kojem su se početkom osamdesetih godina prošlog veka proizvodili delovi za "opel", branio je Robert Stari.

- "Opel kadet" je iz 1983. godine. To je porodični auto, koji sam pre nekoliko godina kupio od strica. Kao momak sam svojevremeno vozio isti takav, sa troja vrata, s motorom benzincem 1.2. Bila bi šteta da je stričev automobil završio na nekom drugom mestu.

Pročitajte još - IZLOŽBA OLDTAJMERA U BERANAMA: Najatraktivniji "starac" od 63 leta

Otkupio sama ga, reparirao, doveo u fabričko stanje, i sada ga baš volimo, i sin i ja. Devedeset odsto je originalan, još je na njemu fabrički lak, motor nikada nije rađen, kvačilo je originalno, jedino su prednji blatobrani menjani i farbani - prepričao je Robert, koji je svoj prvi automobil imao već sa 17 godina.

Još jedan Kikinđanin Mirko Brkanlić uživa u vožnji starim automobilima. Ima dva "poršea" - 944 i 924, "tojotu selik 2.0 turbo" i dva "golfa 2".

- Ovo je ljubav, strast, hobi... Lepo je imati nov auto, ali ovi imaju dušu. Prvi oldtajmer, "porše", kupio sam pre 18 godina. Za vreme inflacije bio sam prinuđen da ga prodam, ali sam novom vlasniku rekao da mi se javi ako odluči da ga i on proda. I posle 12 godina ponovo sam ga kupio - opisao je Brkanlić.

ODUŠEVLjENjE NA ULICI

- Suprug i ja svakodnevno vozimo naše automobile. Čak i kad idem vikendom na kafu s prijateljicom. I uvek je oduševljenje na ulici. Gledaju kako ću ga parkirati, da li ću napraviti grešku, pa kažu: "A, vidi, plavuša vozi." A kad izađem, onda se pravdaju, kažu: "Pa ne zna se ko je lepši, auto ili vi" - prepričava šarmantna Marija Hrovat.