KRUŠEVAC - KRIVIČNA odgovornost i smena odgovornih za smrt trudnice Tamare Milić(23), oglašavanje Ministarstva zdravlja i ministra povodom ovog slučaja, zaustavljanje nestručnosti i neodgovornosti medicinara i angažovanje inspekcijski službi koje će kontrolisati rad medicinarau Srbiji - zahtevi su sa protesta “Pravda za Tamaru Milić”, koji su u petak popodne u Kruševcu organizovali porodica i prijatelji mlade žene, preminule 1.avgusta u Kliničkom centru Niš, gde je, kako se navodi,transportovana iz Opšte bolnice u Kruševcu, sa već razvijenom sepsom.


PROČITAJTE JOŠ: Dostavljena krivična prijava tužilaštvu, najavljen protest za istinu o Tamari

Mnogi okupljeni su plakali, a članovi porodice su ljubili Tamarinu sliku na velikom transparentu. Na skupu je bio i Lazar Milić, koji je izgubio i suprugu i bebu.


-Znamo da protestom ne možemo da vratimo Tamaru, ali pokušaćemo da sačuvamo sve buduće trudnice i bebe-navodi Jelena Ilić, kuma preminula trudnice i administratorka fejsbuk-grupe, koja je za 20 dana okupila 7.000 članova. - Sa Tamarom sam se čula 21. jula i ni slutila nisam da će to biti naš poslednji razgovor. Žalila se da je boli levi bubreg, rekla mi je da je nije obišla doktorka, koja joj vodi trudnoću. Rekla sam joj da mislim da to ništa nije opasno, da su tu doktori i da će joj pomoći. Šta se desilo, kako su dozvolili da Tamara ode za Niš u septičkom šoku?


Jelena Ilić kaže da su do nje stigla mnoga loša iskustva žena sa kruševačke ginekologije. Porodica je zahteve nakon obraćanja okupljenima i protetestne šetnje dostavili Opštoj bolnici Kruševac, a proslediće ih i Ministarstvu zdravlja. Zahvalili su se KC Niš što su se do kraja požrtvovano borili za život Tamare i njene bebe.

- Moja sestra je bila pravična osoba, da li je moguće da je nečijom greškom i nemarnošću ili zbog toga što je bio famozni vikend neko dozvolio da se dva mlada života izgube - pita se Katarina Stanojević, Tamarina sestra - To nije prvi put, to se dešava svakodnevno. Ne smemo više da ćutimo.
Mlada Kruševljanka preminula je 1.avgusta u sedmom mesecu trudnoće, izgubivši, na žalost, i svoju bebu. Iz KC Niš je saopšteno da je pacijentkinja primljena kod njih 23. jula, sa već razvijenom sepsom, poremećajem disanja i da je preminula nakon 10 dana intenzivne terapije i pokušaja brojnih specijalista da je spasu. Prethodno je nekoliko dana bila u kruševačkoj bolnici, koju porodica smatra odgovornom za tragediju.

NADLEŽNI ISTRAŽUJU LEČENjE U BOLNICI

KAKO su “Novosti” ranije objavile, krivična prijava Lazara Milića protiv Opšte bolnice Kruševac dostavljena je Osnovnom javnom tužilaštvu i tiče se krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći. U Ministarstvu zdravlja su izneli da je izvršen inspekcijski nadzor u kruševačkoj bolnici i da sledi i vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada. Administratori grupe “Pravda za Tamaru Milić” pokrenuli su i inicijativu za donošenje “Tamarinog zakona”.