Proizvođače muče afrička kuga i niska cena

V. MITRIĆ

23. 08. 2019. u 06:24

Произвођаче муче афричка куга и ниска цена

foto V. Mitrić

Svinjari Semberije imaju veliki problem sa plasmanom svojih proizvoda na tržištu. Proizvođači se žale da im opstanak ugrožava i nelojalna konkurencija

DOMAĆINI iz Semberije koji se bave uzgojem svinja, uprkos znanju, uloženom trudu, kvalitetu svojih proizvoda i pomoći lokalne samouprave dovijaju se da bi opstali. Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, posetio je domaćinstvo Jovice Novakovića iz Velike Obarske koje ima tradiciju uzgoja svinja dugu više od pedeset godina. Na ovoj semberskoj farmi uzgajaju se prasići vrhunskog kvaliteta, zahvaljujući znanju i iskustvu iz oblasti svinjogojstva.


PROČITAJTE JOŠ - Nedimović: BiH uvozi neke proizvode svinjskog porekla iz Srbije

- Bez obzira na to što Novaković vodi računa o naučnim dostignućima iz oblasti svinjogojstva i sarađuje sa institutima i profesorima iz ove oblasti, opet ima problema u plasmanu svojih proizvoda - kaže Mićić. - Razlog je najčešće nelojalna konkurencija i niska, promenljiva otkupna cena koja često nije ekonomski opravdana. Grad preko Agrarnog fonda stočarima pruža pomoć, kako u vidu stručnih saveta, tako i u vidu podsticaja, kako bi mogli da opstanu od svog rada ili u vanrednim situacijama, kakva može biti sada zbog opasnosti od afričke kuge. Ipak, glavna pomoć očekuje se od resornog ministarstva.

Na gazdinstvu Novakovića primarna je proizvodnja prasića jer tovljene svinje nije moguće plasirati na tržište.

- Tovljenike jedino mogu da prodam nakupcima, a to nije isplativo jer u tom slučaju cela zarada ide njima. Na farmi je uvek oko 40 krmača, i oko 15 do 20 nazimnica godišnje, da bi se kapacitet farme obnavljao. Trudimo se da pratimo naučna dostignuća koja su u vezi sa svinjarstvom, ali problem pravi neregulisani uvoz i nelojalna konkurencija. Ukoliko bi resorno ministarstvo napravilo pravičniju raspodelu podsticaja, stočari bi mogi da amortizuju gubitke nastale usled "afričke kuge" ili nestabilne otkupne cene - istakao je Novaković.

GLODARI I PTICE

NOVAKOVIĆ dodaje da je "afrička kuga" već stigla u Srbiju i da je pitanje dana kada će se pojaviti i u BiH.

- Lek ne postoji, jedino rešenje je potpuno zabraniti ulazak u objekte farme i boriti se protiv glodara i ptica koji su prenosnici ove bolesti - kaže ovaj ugledni semberijski stočar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deda Panta

23.08.2019. 09:32

Muči ih i vlada i njena želja da uništi poljoprivredu u korist uvoznika i trabge -frange bagre.