Šumadija dobija Regionalnu deponiju

M. ĐOŠOVIĆ

23. 08. 2019. u 09:47

Izgradnja postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća u Kragujevcu koštaće 40 miliona evra

Шумадија добија Регионалну депонију

Objekat za preradu smeća biće izgrađen do 2022.

NOVA projektno-tehnička dokumentacija za sanaciju smetlišta u Jovanovcu i izgradnju postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća, predviđa da centar Šumadije u naredne tri godine dobije Regionalnu deponiju komunalnog otpada, koju će, pored Kragujevca, koristiti još sedam opština iz centralne Srbije.

U izgradnju kompleksa za preradu komunalnog i industrijskog otpada biće uloženo oko 40 miliona evra, a radove će finansirati Republika Srbija, Evropska unija i korisnici ovog postrojenja.

- Deponija u Jovanovcu je otvorena pre skoro 60 godina i već dve decenije je spremna za zatvaranje - kaže Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalnu delatnost. - Dozvola za odlaganje smeća i formalno ističe za dve godine, pa će se radovi odvijati u više faza. To je jedino rešenje, jer se na ovoj deponiji dnevno odlaže oko 200 tona smeća. Sada je već izvesno da će Kragujevac uskoro rešiti veliki ekološki problem - na samom obodu centra grada.

Na deponiji u Jovanovcu je za 60 godina odloženo gotovo tri miliona kubnih metara komunalnog i industrijskog otpada. Zbog toga je Ministarstvo zaštite životne sredine pre tri meseca objavilo da deponija u Kragujevcu ispunjava sve uslove za izradu projekta sanacije i remedijacije.

Zvaničnici su saopštili i da će, pored Kragujevca, ovu deponiju koristiti opštine - Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Rača, Knić i Rekovac.


REŠENJE

PORED deponije u Jovanovcu, veliki ekološki problem u Šumadiji predstavlja i još oko 500 divljih deponija, a samo je u Kragujevcu registrovano čak 106. U mnogim selima ovog regiona ni danas se ne skuplja smeće, a čelnici Kragujevca tvrde da će izgradnjom Regionalne deponije i taj problem biti rešen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije