BUJANOVAC – Biblioteka „14. novembar“ u Bujanovcu istinski je čuvar pisane reči i na srpskom i na albanskom jeziku. Skromnim sredstvima uredili su prostorije koje su im pripale nakon što se lokalna televizija iselila i uredili čitaonicu i nedavno otvarili još jedno seosko odeljenje.

Direktorka ove ustanove kulture Lidija Trajković kaže za Novosti da poseduju bogat fond knjiga sa više od 70 000 naslova, u matičnoj i pet seoskih biblioteka na srpskom i na albanskom jeziku i da se stalno teži ka tome da se fond obogati novim izdanjima.

- Sajam knjiga u Beogradu je odlična prilika za kupovinu novih naslova, a kolege knjige na albanskom jeziku kupuju u Prištini. Trudimo se da osluškujemo potrebe čitalaca i na taj način biramo izdanja koja se traže, sadruge strane to čitaoci umeju da cene pa se uprkos nekim drugim trendovima povećava broj korisnika – kaže direktorka Biblioteke.

Nove prostorije rasteretile su postojeće pozajmno odeljenje, pa sada uglavnom mladi ljudi uče ili prikupljaju potrebne materijale iz stručne litarature upravo u čitaonici. Skromna finansijska sredstva ne dozvoljavaju organizaciju druženja sa nekim poznatim piscima, ali sa druge strane u ovoj biblioteci dosta rade na edukaciji najmlađih čitalaca.

PROČITAJTE JOŠ - Nove knjige stižu u biblioteke na KiM

Gotovo svake godine biblioteka daruje naslove školama i vrtićima, time kažu ulažu u buduće članove. Prvaci svake godine mogu besplatno postati članovi biblioteke, a učenici sa odličnim uspehom dobijaju knjige na dar. Sa druge strane i članarina je više nego simbolična iznosi 200 dinara na godišnjem nivou.

BIBLIOTEKE

VEĆI deo knjižnog fonda nalazi se u matičnoj Biblioteci u Domu kulture u Bujanovcu, ali nisu zanemareni ni čitaoci u odeljenjima u čak pet sela. Biblioteka ima svoja odeljenja u Velikom Trnovcu, selima Klenike, Muhovac, i Biljača i od nedavno u selu Nesalce.