Kulturni program na 80 lokacija u Novom Sadu

J. S.

22. 08. 2019. u 17:55

Културни програм на 80 локација у Новом Саду

Foto D. Dozet

Novosadski "Kaleidoskop kulture", koji će se održati od 24. avgusta do 30. septembra, pretvoriće ceo grad u – jednu scenu

NOVOSADSKI "Kaleidoskop kulture", drugi po redu, održaće se od 24. avgusta do 30. septembra na više od 80 lokacija i pretvoriće Novi Sad u - grad scenu.

- Nastojimo da uključimo građane u kulturne programe, jer nije reč o elitističkom konceptu, već kultura za nas predstavlja neotuđivi i najbolji deo Novog Sada, odnosno Novosađana - rekao je u obraćanju novinarima novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

PROČITAJTE JOŠ - Fijakeri u Somboru će raditi po novom Pravilniku

Projekat "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", po rečima gradonačelnika, dobio je dobru ocenu Evropske komisije i čini se da je Novi Sad bolji od gotovo svih Evropskih prestonica kulture, a prema istraživanjima javnog mnjenja i građani snažno podržavaju taj projekat.

- Krenula je izgradnja nove kulturne stanice na Slanoj bari, sledeća će biti na Novom naselju, a Kreativni polis u tzv. Kineskoj četvrti značajno će promeniti sliku Novog Sada, jer jedan neugledan i nebezbedan deo grada, postaje atraktivan za kreativnu industriju, za kulturu, privredu, IT sektor, nevladine i omladinske organizacije - rekao je Vučević, uz napomenu da prvi objekat koji će tamo biti otvoren biće zgrada OPENS-a.

U programima "Kaleidoskopa kulture" prepliću se arhitektura, književnost, izvođačka, primenjena i vizuelna umetnost. Direktor projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković najavljuje da će priča o arhitekturi 24. avgusta u 21 čas započeti vizuelnom projekcijom "Novosadske kapije" koja je srušena pre gotovo 100 godina. Potom će se na Beogradskoj ulici predstaviti pobednici Sterijinog pozorija za savremeni tekst...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije