UDRUŽENjE Nemaca iz Ratkova, kod Odžaka, pokrenulo je humanu akciju pa je u saradnji sa Gradskom bolnicom iz Karlsruea u Nemačkoj odlučilo da donira Opštoj blnici "Radivoj Simonović" u Somboru medicinsku opremu vrednu oko 700.000 evra. Kako kažu u ovom udruženju, oprema u Sombor treba da stigne u septembru, i već je spakovana u dva kamiona.

Sastoji se iz različitih medicinskih aparata, od ultrazvučnih, opreme za potrebe hirurgije, preko 20 transportnih monitora i druge vredne opreme, neophodne bolnici.

PROČITAJTE JOŠ - Otišle rode, nema ni dece: Čuveno selo ima sve manje stanovnika

- Za ovu donaciju je zaslužan Heribert Reh, poreklom iz Ratkova, koji je predsednik njihovog udruženja u Karlsrueu, inače bivši ministar unutrašnjih poslova Pokrajine Baden Virtenberg. Deo opreme će se dopremiti i Domu zdravlja u Odžacima - kaže Boris Mašić iz Nemačkog udruženja "Adam Berenc" u Apatinu, koje tesno sarađuje sa udruženjem iz obližnjeg Ratkova.

On dodaje da će prevoz i carinu snositi Udruženje Nemaca iz Ratkova, i biće dopremljena posredstvom Crvenog krsta Nemačke.

- Ovo je način da pokažemo zahvalnost svim Odžačanima, posebno Srbima starosedeocima, njihovim potomcima, sa kojima smo imali i održali bliske odnose decenijama bez obzira na vihore prohujalog rata - navode u Udruženju Nemaca iz Karlsruea.

Inače ovo nije prva donacija ovog udruženja ali jeste najveća. Oni su do sada u više navrata donirali odžačkoj opštini od vatrogasnog vozila do kombija.

Neophodno za lečenje

NADLEŽNI u somborskoj Opštoj bolnici ističu da je ova oprema i te kako vredna i neophodna. Inače, ovde oskudevaju sa transportnim monitorima, pa će ona mnogo značiti za pružanje zdravstvenih usluga žiteljima čitavog Zapadnobačkog okruga.