SVE veći broj Novosađana koristi radnje za uslužno pranje veša, što potvrđuje i činjenica da pored uobičajenih, hemijskih čistionica, bezmalo u svakom gradskom kvartu ima mnogo više lokala koji se bave takvom delatnošću. Preduzetnici koji su se opredelili na taj vid usluga, ne žale se i ističu da ima posla za sve, tim pre što broj korisnika raste iz dana u dan.

- Najčešće nam dolaze zaposleni ljudi koji nemaju baš mnogo vremena za kućne poslove, kao i studenti, penzioneri, samci" - kaže Đorđe Jelenić, vlasnik perionice veša JĐ. - Radimo već devet godina, imamo dve profesionalne mašine za pranje i sušenje što je sasvim dovoljno, s obzirom na to da u komšiluku, u našoj mesnoj zajednici "Rotkvarija" ima još desetak radnji sa istom uslugom. Nema nekih velikih ulaganja i shodno tome, nema ni velike zarade, ali bar znamo da smo korisni društvu.

PROČITAJTE JOŠ - Pojačana kontrola: Kazne za nepropisno odlaganje smeća – 25.000 dinara

Cene su, manje-više, svuda iste, pa tako pranje veša u mašini koja prima osam kilograma, 350 dinara, sušenje je 250, a peglanje 300 dinara.

Milana Runjanin, koja se osam godina bavi tom delatnošću, ističe da najveći broj mušterija donese kese sa vešom ujutro, pred odlazak na posao, pa u povratku kući svrati da pokupi čisto i ispeglano.

Nedavno otvorena radionica za samouslužno pranje i sušenje veša "Londri lend", poput onih koje viđamo u filmovima, jedina je u gradu koja koristi sistem na žeton. Glavne mušterije su studenti i podstanari ali i oni koji žele da operu kabaste stvari, poput jorgana, jastuka, perjanih jakni.

Milana Runjanin stavlja veš u mašinu

- Sve je veoma jednostavno - kaže vlasnik Samuel Kopčok. - U "čendžomatu" se za dinare dobiju žetoni, ubace se u jednu od četiri mašine kapaciteta do 10 kilograma, izabere se program pranja na 30, 40, 60 ili 90 stepeni i za 40 minuta je gotovo. Mašine se automatski zaključavaju, tako da korisnik može da prošeta, popije kafu ili da sedi kod nas, gleda televizor ili koristi internet. Imamo i mašinu koja prima 20 kilograma veša, a u našoj radnji koja je otvorena svakodnevno od osam do 23 časa, uvek je tu domaćin da se nađe na usluzi i da pomogne. Pranje je 400, a sušenje 300 dinara, to podrazumeva deterdžent, omekšivač i dezinfekciju veša, a najčešći su nam korisnici studenti, mladi bračni parovi kao i firme - kaže Kopčok.


POKLON ČITAOCIMA

ZA 10 čitalaca "Večernjih novosti", koji se danas od 10.00 do 10.30 jave na broj telefona 021/442-917 u novosadsko Dopisništvo "Novosti", obezbeđeno je jedno pranje veša u mašini do 10 kilograma u "Laundri lendu" u Puškinovoj ulici broj 9 a, koje mogu da iskoriste do kraja meseca.