Uz žeton se peru stvari

S. BAJIĆ

četvrtak, 22. 08. 2019. u 09:20

Уз жетон се перу ствари

Foto S. Bajić / Samuel Kopčak za 350 dinara pere garderobu

Zbog zauzetosti sve veći broj Novosađana koristi usluge radnje za pranje veša. Najčešće dolaze zaposleni koji nemaju vremena za kućne poslove

SVE veći broj Novosađana koristi radnje za uslužno pranje veša, što potvrđuje i činjenica da pored uobičajenih, hemijskih čistionica, bezmalo u svakom gradskom kvartu ima mnogo više lokala koji se bave takvom delatnošću. Preduzetnici koji su se opredelili na taj vid usluga, ne žale se i ističu da ima posla za sve, tim pre što broj korisnika raste iz dana u dan.

- Najčešće nam dolaze zaposleni ljudi koji nemaju baš mnogo vremena za kućne poslove, kao i studenti, penzioneri, samci" - kaže Đorđe Jelenić, vlasnik perionice veša JĐ. - Radimo već devet godina, imamo dve profesionalne mašine za pranje i sušenje što je sasvim dovoljno, s obzirom na to da u komšiluku, u našoj mesnoj zajednici "Rotkvarija" ima još desetak radnji sa istom uslugom. Nema nekih velikih ulaganja i shodno tome, nema ni velike zarade, ali bar znamo da smo korisni društvu.

PROČITAJTE JOŠ - Pojačana kontrola: Kazne za nepropisno odlaganje smeća – 25.000 dinara

Cene su, manje-više, svuda iste, pa tako pranje veša u mašini koja prima osam kilograma, 350 dinara, sušenje je 250, a peglanje 300 dinara.

Milana Runjanin, koja se osam godina bavi tom delatnošću, ističe da najveći broj mušterija donese kese sa vešom ujutro, pred odlazak na posao, pa u povratku kući svrati da pokupi čisto i ispeglano.

Nedavno otvorena radionica za samouslužno pranje i sušenje veša "Londri lend", poput onih koje viđamo u filmovima, jedina je u gradu koja koristi sistem na žeton. Glavne mušterije su studenti i podstanari ali i oni koji žele da operu kabaste stvari, poput jorgana, jastuka, perjanih jakni.

Milana Runjanin stavlja veš u mašinu

- Sve je veoma jednostavno - kaže vlasnik Samuel Kopčok. - U "čendžomatu" se za dinare dobiju žetoni, ubace se u jednu od četiri mašine kapaciteta do 10 kilograma, izabere se program pranja na 30, 40, 60 ili 90 stepeni i za 40 minuta je gotovo. Mašine se automatski zaključavaju, tako da korisnik može da prošeta, popije kafu ili da sedi kod nas, gleda televizor ili koristi internet. Imamo i mašinu koja prima 20 kilograma veša, a u našoj radnji koja je otvorena svakodnevno od osam do 23 časa, uvek je tu domaćin da se nađe na usluzi i da pomogne. Pranje je 400, a sušenje 300 dinara, to podrazumeva deterdžent, omekšivač i dezinfekciju veša, a najčešći su nam korisnici studenti, mladi bračni parovi kao i firme - kaže Kopčok.


POKLON ČITAOCIMA

ZA 10 čitalaca "Večernjih novosti", koji se danas od 10.00 do 10.30 jave na broj telefona 021/442-917 u novosadsko Dopisništvo "Novosti", obezbeđeno je jedno pranje veša u mašini do 10 kilograma u "Laundri lendu" u Puškinovoj ulici broj 9 a, koje mogu da iskoriste do kraja meseca.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije