KOMUNALNA policija je identifikovala Čačane koji su pre nekoliko dana otpad od klanja životinja bacili u kontejner na jednom od omiljenih izletišta u gradu na Moravi - Spomen-parku. Nesavesni sugrađani su otkriveni zahvaljujući video-klopkama, odnosno kamerama koje su postavljene na najugroženije lokacije sa ciljem da spreče neodgovorno bacanje smeća i stvaranje "divljih" deponija.

PROČITAJTE JOŠ - Pojačana kontrola: Kazne za nepropisno odlaganje smeća – 25.000 dinara

"U prilici smo da svedočimo o jednom pravom prekršaju sa predumišljajem. Ne radi se o neznanju, vandalskom ili bahatom ponašanju, već jednom vrlo svesnom kršenju zakona. U Spomen-parku je naš sugrađanin u kontejner ubacio otpad životinjskog porekla, a o tome da je svestan šta čini svedoči i pokušaj da neželjeni sadržaj zamaskira parčetom kartona kojim ga je prekrio, vodeći računa o položaju kamera za nadzor. Na konstataciju komunalnog policajca da je uhvaćen na delu, tvrdio je da nema dokaza jer se, navodno, sadržaj bačenog otpada ne vidi na snimku"... - saopšteno je iz čačanskog JKP "Komunalac".

Direktor ovog preduzeća Petar Domanović kaže da je počiniocu već izrečena globa od 10.000 dinara, a sledi mu i kazna Tržišne inspekcije, s obzirom na to da se radi o otpadu iz neregistrovane klanice.

Na području Čačka su, inače, na 12 lokacija koje su označene kao kritične, postavljene takozvane video-klopke koje omogućavaju lako otkrivanje počinilaca. Zbog očigledne potrebe - jer se sve češće dešava da otpad životinjskog porekla završava tamo gde mu, nipošto, nije mesto - tokom narednih 30 dana će ih biti instalirano još toliko, a narednih mesec dana biće postavljeno još toliko.

PROČITAJTE JOŠ - U Padinskoj skeli leže tone kostiju

Načelnik čačanske Komunalne policije Milena Jovanović kaže da su slični prekršaji registrovani čak i kraj jedne od ovdašnjih osmoletki, a nisu pošteđene ni obale reka...


ZAPREĆENE KAZNE

ZA nesavesno odlaganje smeća pojedincu sledi novčana kazna od 10.000 dinara, odnosno 30.000 ako je u pitanju preduzetnik, te 60.000 za pravna lica. Ipak, izgleda da iznos kazne zasad ne odvraća prekršioce, pa nelegalne deponije "rastu" kao pečurke posle kiše...