SVEČANOM akademijom u „Studiju M“ u Novom Sadu u utorak veče je obeležen nacionalni praznik mađarske nacionalne manjine, dan Svetog Ištvana.

Čestitajući praznik, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da je Skupština Vojvodine donela odluku da se upravo ovaj dan izdvoji kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, a time i za AP Vojvodinu u celini.

Mirović je naglasio i da je to potvrda izvanrednih odnosa naša dva naroda.

- Sledićemo uzore i primere koji nas spajaju i koji potvrđuju da je put saradnje i međusobnog poverenja i uvažavanja jedini i najbolji put za našu budućnost - kazao je predsednik Pokfajinske vlade i napomenuo da je saradnja sa predstavnicima mađarske manjine u Pokrajinskoj vladi, Skupštini AP Vojvodine ali i u lokalnim samoupravama širom pokrajine ušla u četvrtu godinu.

Pročitajte još - Table na mađarskom i gde Mađara nema

- Vodimo zajedno politiku konkretnih dela za građane bez obzira na veru i naciju - kazao je Mirović.- Najvažnija naša snaga jesu zajednički uzori iz prošlosti na koje danas podsećamo, a najvažnija poruka naše sadašnjosti i budućnosti jeste poruka solidarnosti, jednakosti i velike radinosti koja će našu zemlju približiti razvijenijim i uspešnijim zemljama.

FOTO Pokrajinska vlada

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal čestitao je praznik pripadnicima mađarske nacionalne manjine i podsetio da je ovaj praznik deo duga prema kralju Svetom Ištvanu.

-Hvala svima jer smo se večeras prisetili velikog državotvorca koji je postavio temelje mađarske državnosti –poručio je Hajnal.