IZGLEDA da su rode pre dve decenije uzalud došle u naše selo, jer su se deca slabo rađala. Rode su ih donosile, ali slabo - šali se Miroslav Radenković Mirče, rodom iz Krivog Vira, koji u selo dolazi samo vikendom, jer živi u Paraćinu.

Predsednik Mesne zajednice Krivi Vir Slavoljub Cankić Slavče, koga u selu oslovljavaju sa Kmet, dodaje da su i rode otišle, jer su im gnezda porušena prilikom radova na električnoj mreži, i da je ostao samo par ispred kuće Topića, u kojoj su se rodili Jovan (4) i Lazar (2), poslednja deca u selu.

PROČITAJTE JOŠ - Novi život za porodicu Nišlije koji se ubio zbog duga za struju

Ovo selo boljevačke opštine imalo je 760 domaćinstava. Danas u 200 kuća uglavnom živi po jedan član, eventualno dvoje ljudi. Retke su porodice sa više članova. Meštani su se bavili stočarstvom, jedno vreme bilo je gotovo 18.000 krivovirskih ovaca, poznatih žuja, a svako domaćinastvo odgajalo je 60-70 brava. Pravili su čuveni krivovirski sir i kačkavalj, prodavali jagnjad, vunu i mleko. Danas retko ko da ima i po jednu kravu, a kamoli ovce. Veliki broj meštana iselio se u susedne gradove.

- U potrazi za boljim životom odavde se odlazi od šezdesetih godina prošlog veka. Naročito posle 1966. godine, kada je pruga otišla u zaborav. Osmogodišnja škola je 1976. godine prerasla u četvorogodišnju, ali se i njeno poslednje zvono, koje je u školu pozivalo samo dva đaka, oglasilo 2011. godine. Kada sam ja išao u školu, bilo je više od 300 đaka - setno kaže Cankić.

On dodaje da je prosečna starost meštana 70 godina, a da je u poslednjih 10 godina umrlo više od 100 stanovnika. Drastično su smanjena i stada ovaca, tako da u selu ima manje od 300 ovaca.

MIR-JAM RADILA U ŠKOLI

MILICA Janković, koja je novinarsku karijeru započela u "Večernjim novostima" i koja je pod pseudonimom Mir-Jam objavila nekoliko ljubavnih priča i romana koji su doživeli uspešnu ekranizaciju, u krivovirskoj školi radila je od 1907. do 1912. godine. Krivovirci su i dan-danas ponosni na bivšu učiteljicu, koja je i stanovala u njihovom selu.

NEDOSTAJE PUT

CANKIĆ kaže da bi selo oživelo kada bi se obnovila putna infrastruktura, odnosno kada bi se njihovo selo putem spojilo s Paraćinom, gradom kome gravitiraju Krivovirci. Zanimljivo je da su ljudi iz raznih delova Srbije u poslednjih pet-šest godina kupili stotinak kuća, ali u njih dolaze uglavnom vikendom.