U TOKU su radovi na adaptaciji i sanaciji nadaleko čuvene zgrade Galerije "Milan Konjović" u Somboru, započeti krajem maja. Reč je o restauraciji fasade, zameni prozora i sređivanju unutrašnjeg dela ovog svojevrsnog hrama kulture.

Prema rečima Milene Rackov Kovačić, direktorke ustanove, za ovaj posao je iz gradske kase Sombora izdvojeno 15 miliona dinara, a pozamašan posao je poveren novosadskoj firmi "Bob".

PROČITAJTE JOŠ - Lekar iz Kikinde koji je živu pacijentkinju proglasio mrtvom dao otkaz

Vredni radnici uređuju dotrajalu fasadu, koja je pružala ružnu sliku posetiocima i prolaznicima u centru grada. Naime, celokupni radovi podrazumevaju obijanje maltera sa fasadnih zidova sa spoljne strane, a nakon toga će se uraditi hidro i termo izolacija. Osim toga, biće urađena protivgrafitna zaštita u visini prozora. Projekat adaptacije uradio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Stare i dotrajale prozore zameniće 24 nova dvokrilna prozora izrađena od prvoklasne suve hrastovine, a po šemi stolarije iz projekta sa odgovarajućim detaljima. Prvo krilo biće zastakljeno jednostrukim staklom po uzoru na postojeće stanje, a drugo finalno obrađeno s termostatikom. Ulazna kapija će biti demontirana i staru boju će zameniti prvorazredna boja - kaže Milena Rackov Kovačić.

SERTIFIKAT - GALERIJA "Milan Konjović" je proglašena za firmu od poverenja, a sertifikat je nedavno uručen u Beogradu. Ovo priznanje se dodeljuje ustanovama koje imaju dobru reputaciju među klijentima i saradnicima, a veliki broj posetilaca ima samo reči hvale za rad ove ustanove - kaže Milena Rackov Kovačić.

Ona dodaje da će svi dotrajali čelični i drveni elementi biti zamenjeni novim, ali prema postojećem izgledu.

Na prozorima prizemlja nalaziće se metalne rešetke i biće zamenjeni podrumski prozori.

Zbog povećanja energetske efikasnosti objekta biće postavljena mineralna vuna na tavanu zgrade, a biće pregledana krovna konstrukcija, na kojoj će dotrajali i oštećni elementi takođe biti zamenjeni.

Paralelno sa zamenom dekorativne rasvete sa spoljne strane, biće urađena i zamena unutrašnje rasvete u izložbenom prostoru LED rasvetom. Nadležni vode brigu o svakom detalju, pa će tako oko zgrade gde je postojao trotoar biti postavljene kamene kockice. Radovi bi trebalo da budu okončani početkom septembra, kada će Galerija "Milana Konjovića" odisati novim sjajem. Inače, temelji zgrade stari su 270 godina, a zgrada je poslednji put renovirana pre 66 godina.