Savet lekara: Teške torbe krive kičmu

Lj.P.

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 16:26

Савет лекара: Тешке торбе криве кичму

Mališani ne bi trebalo da nose više od 6 kilograma - Foto D. Dozet

Saveti lekara Doma zdravlja "Novi Sad", roditeljima pred polazak đaka, a posebno prvaka, u školu. Težina školske tašne treba da bude prilagođena deci

TEŽINA školske torbe trebalo bi da iznosi najviše 15 odsto telesne mase deteta, jer ukoliko se previše optereti, kičmeni stub đaka prvaka nekada nije u mogućnosti da se izbori s pritiskom i nema adekvatnu podršku muskulature, upozoravaju lekari Doma zdravlja "Novi Sad". Prosečno je teška od četiri i po do šest i po kilograma, a većina dece tog uzrasta već ima loše držanje tela, pa nošenje tereta od nekoliko kilograma opterećuje kičmu.


Prilikom odabira torbe, roditelji bi trebalo, kako predočava navodi dr Zorica Jakšić, iz Odeljenja fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Novi Sad, obrate pažnju da torba ima kaiševe od laganog izdržljivog materijala, ojačanje na leđima i pojas koji se kopča oko struka i ima više pregrada kako bi sadržaj bio dobro raspoređen.


- Na poleđini torbe treba pakovati veće knjige i sveske, a one lakše slagati napred - predočava dr Jakšić. - Školski pribor treba da je od lakšeg materijala i sve ono što se ne upotrebljava taj dan, ne treba da bude u torbi. Patike i oprema za fizičko, treba nositi u posebnoj kesi, kao i blok za crtanje i bojice. Ručak i užina takođe mogu da se nose u posebnoj vrećici ili u torbi.


Osim na torbu, pažnju treba posvetiti i radnom prostoru i prilagoditi ga detetu. Stolica, po savetu lekara treba da je odgovarajuće visine, oba lakta na stolu i leđa ispravljena. Radni prostor treba da je osvetljen prirodnim svetlom.


Pročitajte još: Lakši upis đaka prvaka


- Ako se đak prvak žali na bolove u ramenima, glavobolje, trnjenje u rukama, zamor i primetite da je dekoncentrisan, ne prati nastavu ili ne može da obavlja određenu aktivnost, treba obratiti pažnju na njegovo držanje, način sedenja, nošenja torbe - kaže dr Jakšić. - Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu bilo kakvih deformiteta stopala, kolena, kukova ili kičmenog stuba.SEDENjE U KLUPAMA

SEDENjE na visokoj ili niskoj stolici, sa jednim laktom na stolu, sa prekrštenim nogama ili bradom naslonjenom na prekrštene ruke, samo su neki primeri kreativnosti mališana.

- Ovakvi položaji ako se zauzimaju duže vreme i ponavljaju, mogu da prouzrokuju bolove, loše držanje tela, slabost muskulature i deformitete kičme - upozorava dr Jakšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije