RIBOLOVCI u Sivcu žale se na neuređene obale Velikog bačkog kanala posle izmuljavanja. Oni ističu da se preko strme deponije mulja, obrasle korovom, koja je ostala na obali, teško probijaju do pecaroških mesta. Njihove primedbe protivreče izveštajima JVP "Vode Vojvodine", u kojima se navodi da su posle detaljnog čišćenja VBK u prethodnih nekoliko godina formirane inspekcione staze bliže vodi, što je, kako se naglašava, pecarošima, izletnicima i šetačima omogućilo lakši prilaz Kanalu.


Na sivačkoj deonici VBK, koja se pruža dužinom od nekoliko kilometara, od Gvozdenog (železničkog) mosta do Malog Stapara, gde se od Velikog odvaja Mali bački kanal, najkritičnije je, napominju ribolovci, na potezu između Velikog i Malog mosta.


- Put između dva mosta presečen je šancem koji se uliva u Kanal. Tu je od nabacanog mulja napravljeno brdo, preko kojeg je nemoguće preći automobilom i doći do mesta za pecanje. Prinuđeni smo da auto parkiramo 30 metara dalje, van domašaja pogleda, strepeći da li će ga zakačiti traktor s prskalicom ili paračem ili će neko skinuti točkove ili razbiti stakla u nameri da ga obije - ogorčen je pecaroš Franc Kovač.


On upozorava na velike količine ambrozije u visokom korovu, od kojeg se sa deponije mulja ne vidi Kanal.


Izletnici negoduju što su uništeni šumarci sa obe strane Kanala i što na Malom Staparu više nema nijednog mobilijara, koji su činili drveni sto i dve klupe, kao i suncobran od trske.


Pročitajte još: VELIKI BAČKI KANAL: Brišu crnu tačku


- Seča drveća pored Kanala nije, kao ranije, bila selektivna i nije obuhvatila samo stara i trula stabla, nego su uništene sve topole kako bi se napravilo mesta za odlaganje mulja. Drveće je bacalo senku i pravilo hlad, kojeg više nema, pa ljudi na pecanje nose sopstvene suncobrane - kaže predsednik USR "Šaran" u Sivcu Dejan Vlaškalić.Pre četiri-pet godina, napominje Vlaškalić, prilikom izmuljavanja Kanala uklonjeno je nekoliko mobilijara koji su bili postavljeni uz vodu na Malom Staparu, inače popularnom izletištu.

- Nijedan od tih mobilijara nije obnovljen, iako bi, kad se nešto radi, posle toga trebalo da bude barem kao pre, ako ne i bolje - podvlači Vlaškalić.


RAZUMEVANjE NADLEŽNIH

- JVP "Vode Vojvodine" razume primedbe ribolovaca iz Sivca, ali naglašavamo da je pristup Kanalu omogućen preko uređene inspekcione staze, koja je rekonstruisana u okviru revitalizacije ovog dela VBK tokom 2017. godine. Osim inspekcione staze, delimično je istarupirana i kosina deponije u skladu s tehničkim mogućnostima. Stručne službe su predvidele sadnju drveća na Kanalu u Sivcu za predstojeću sezonu pošumljavanja jesen-proleće - odgovoreno je "Novostima" iz "Voda Vojvodine".