ČUVENI plivački maraton od sremskog sela Jarak do Šapca, koji je tokom minulih pola veka okupljao najpoznatije svetske takmičare, kako tvrde neki u gradu na Savi, postao je samo bleda kopija sportskog brenda kojim su se žitelji grada na Savi decenijama ponosili.

- Početkom avgusta je održana manifestacija koja, uprkos velikom uloženom novcu, nije ni približna onome na šta smo svi navikli - kaže dugogodišnji organizator ove svetkovine na vodi i aktuelni predsednik kluba za maratonsko plivanje "Trka mira" Ljubomir Jelačić. - Jer, decenijama se plivalo u znak sećanja na krvavi marš 4.500 Šapčana, zatočenih 1941. u logoru na teritoriji Jarka, čiji su žitelji pokušavali da pomognu komšijama, ali su mnogi podlegli na putu dugom 18 kilometara. U centru sela je podignuta česma na kojoj piše: "Za ljubav, za bratstvo, za vodu", a trku je pratilo i do 20.000 gledalaca pristiglih sa svih strana, od Beograda i Sremske Mitrovice do poštovalaca iz Mačve i Pocerine. Tradicija nije prekidana ni u ratnim vremenima...

Osnivači i dugogodišnji učesnici maratona su se organizovali u klub za maratonsko plivanje "Trka mira", koji je postao član Sportskog saveza Šapca i Saveza za maratonsko plivanje, te prethodnih pet godina bio uspešan organizator plivačkih maratona.

Pročitajte još: Olašova i Farkaš pobednici plivačkog maratona na Adi Međici

Ali nekome kao da nije odgovaralo to što za samo 50.000 budžetskih dinara uspešno organizuju takmičenje koje okupi i do stotinu učesnika iz 15 plivačkih klubova širom Srbije. Kada su se početkom godine u pisanoj formi obratili gradonačelniku i Turističkoj organizaciji Šapca - ukazujući na tri decenije tradicije i potrebu blagovremene pripreme - njihov predlog nije prihvaćen, baš kao ni lane, kada su gradske vlasti za ovu namenu potrošile više od milion dinara.

Detalj sa jedne od prvih manifestacija - Foto Privatna arhiva


Jeličić tvrdi da je žalosno i to što su novi organizatori zloupotrebili decu koja su, kako kaže, "plivala" u čamcima i tek pred ciljem puštena u vodu, da "naprave talase" do nepotrebno skupog pontona...

- Radi se o klasičnoj vizuelnoj obmani koja je kompletnu manifestaciji pretvorila u lakrdiju. Zbog improvizacije čuvenog maratona i zvanično ćemo uputiti protest nadležnima u Šapcu - zaključuje Jeličić.

Istovremeno iz lokalne Turističke oraganizacije, koja je organizatovala ovogodišnji maraton, poručuju da "niz neistina" baca senku na nastavak tradicije...

- Plivalo se 3. i 4. avgusta, što je standardni termin održavanja maratona, a izmenjeni koncept je podrazumevao da su klubovi iz Valjeva, Sremske Mitrovice i Šapca obezbedili ekipe od po osam takmičara. Četiri muška i četiri ženska učesnika iz svakog tima su plivala štafetno, na stazi dugoj 18.800 metara su ih predvodili treneri, a trku je nadgledao licencirani sudija iz Novog Sada - saopštavaju predstavnici TO u Šapcu.

Uz podsećanje na to da je maraton kroz istoriju menjao distance, ali i karakter, tvrde i da se u svetu sada uglavnom pliva do 10 kilometara, smanjio se broj maratonaca, a i nije primereno vremenu da se velike sume troše za dovođenje učesnika prve ili druge kategorije.

- Ovo je mnogo više od sportskog takmičenja, jer se čuva sećanje na tragičan događaj iz naše istorije, pa je suštinski najznačajnije to što se u Jarku organizuje istorijski čas, a sve ostalo su prateći događaji koji bi trebalo da privuku veći broj ljudi - zaključuju u Turističkoj organizaciji Šapca.