Zdrava hrana iz vodenice i kazana (FOTO)

V.Mitrić

nedelja, 18. 08. 2019. u 13:25

Здрава храна из воденице и казана (ФОТО)

Foto V. Mitrić

Na Lagatoru se i danas kuva nadaleko čuveni vojnički pasulj, čiji se miris širi dolinom Drine
Iza nekadašnje JNA ostale su i mobilne kuhinje, od kojih je jedna, na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića, sređena, izglancana i izgleda kao da je upravo stigla iz fabrike. A, u njoj se, i danas, kuva nadaleko čuveni vojnički pasulj, čiji se miris širi dolinom Drine, dok mu iskusna i vešta kuvarica Borka Pešević daje završni, kako kaže, ukus na ukusima.

Borka kaže da ljudi uživaju u tom drevnom jelu, a da zaista, nigde ne može da bude tako lepo i ukusno kao u vojnoj kuhinji. Ova žena, veteran kulinarstva u Vukovom kraju, obučila je mnoge kuvarice da udese pasulj, ali i da ga kuvaju u vojnoj kuhinji. Pored ove u kompleksu „MK“, ovakvu mašinu ima i ovdašnja crkva, koja je koristi za velike svečanosti.


- U ovoj kuhinji kuvaju se i druga jela, koja, takođe, dobijaju neverovatnu slast – priča nam Dragan Starčević, koji je, i kao vojnik, u aktivno sastavu i rezervi, znao da zadivi drugove kvalitetnim kuvanjem u ovoj „mašini slasti“.

Na Lagatoru, uz samu kuhinju, je i vodenica, čiji kamen star više od 200 godina melje žito o svih žitarica, od pšenice, belog kukuruza do heljde. Taze hleb i peciva, spremljeni na drevni način, uz jela iz vojne kuhinje, čine užitak u ručku prijatniji, a sve čine jela zdrave hrane.

- Zdrava hrana, baš iz prirode, kuvanje na valjan način, kako su činile i naše staramajke, najbolji je načn ishrane, što je jedan od važnih preduslova za dobro zdravlje – poručuje profesor dr Mirko Kerkez, hirurg koji je čest gost „na kazanu“, čime kako kaže uživa u jelu i seća se mladosti i vojnikovanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije