Nema bicikla koji ne ume da popravi

Zorica Gligorijević

nedelja, 18. 08. 2019. u 08:23

Нема бицикла који не уме да поправи

Bicikl je za majstora Dragišu Jocića prost mehanizam - Foto Z. Gligorijević

Dragiša Jocić (85), iz Jagodine, radni vek proveo održavajući mašine u "jagodinskoj pivari", a sada se specijalizovao za rad sa dvotočkašima

IAKO ima 85 godina, Dragiša Jocić iz Jagodine najbolji je majstor za popravku bicikala. Neretko se dešava da mušterije obiđu nekoliko majstora i na kraju im majstor Dragiša otkloni kvar. Kako bi mogao da demontira, popravi i ponovo montira bicikl iz prošlog veka ili najsavremeniji bicikl, on je konstruisao poseban alat.

- Napravio sam, na primer, viljušku za centriranje žica, i to radim bolje od drugih. Niko ne zna da popravi glave koje su rađene u Nemačkoj, takozvane burgijare, koje se više ne proizvode. Od trenja se toliko uglačaju da bicikl počne da šlajfuje. Malo sam se pomučio, ali sam našao caku i za to. Tu tajnu nikome ne otkrivam.

Kao što ima vojne tajne, ovo je moja, privredna tajna - šeretski će majstor Dragiša.

NIKAD se, dodaje, nije reklamirao, ali svi znaju za njega. Najbolja mu je reklama "od usta do usta". Kad neki majstor neće da isprlja ruke ili kada treba da uradi nešto teško, mušterije šalje kod njega. I on sve rešava. Usluge skromno naplaćuje, jer mu je posao zadovoljstvo. Zaradi poneku veknicu, za ogrev, da registruje "fiću"...

Pročitajte još: Biciklista "doktor" za dvotočkaše

- Kad sam otišao u penziju, razmišljao sam o tome šta bih mogao da radim, jer nisam naučio da sedim besposlen. Pošto sam kao vk mašinbravar uspešno održavao ceo mašinski pogon u livnici "Minel", kablovske mašine u "Elmosu" i mašine u "Jagodinskoj pivari", bicikl je za mene bio prost mehanizam. Mašina kao i sve druge - veli majstor Dragiša.


Čim je odlučio šta će radi, naš sagovornik je napravio stalak, postavio bicikl na njega i počeo da proučava mehanizam, koji nije jednostavan. Zahvaljujući ogromnom iskustvu, sve tajne ovog zanata otkrio je sam.


PEVAČ AMATER

Majstor Dragiša kaže da od njega mušterije odu raspoložene ne samo zbog toga što je pozitivan, već zato što i zapeva kad ga "srce natera".

- Imao sam 54 godine kada sam na regionalnom takmičenju radio stanica u Beogradu predstavljao Radio Svetozarevo kao najbolji pevač amater. Imam dva trajna snimka za emisiju "Autobus u pola šest". Znao sam da sam star za estradu, jer sam čuo kad je voditeljka rekla da se, pored dobrog glasa, biraju mladi i lepi. Kad se sve sabere, nisam imao šta tu da tražim - našalio se naš sagovornik na svoj račun, a onda zapevao "Ja prošetah kraj Morave".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miloš

18.08.2019. 23:25

Svaka čast. Mala zamerka za ono "tajnu nikome ne otkrivam" Pa neće valjda u grob da je nosi???? Neka nauči neko vredno dete koje voli bicikle a ne da krije tajne zanata kao da mu je tek 20 godina pa je život pred njim. Pozdrav od mladog servisera bicikala