ALMAŠKI kraj, tri veka staro jezgro grada, sačuvaće šarm i duh prohujalih vremena, zahvaljujući odluci Vlade Srbije da ovaj kraj u kojem se i danas može videti lik starog Novog Sada, postane zaštićena ambijentalna celina. To je rezultat deceniju i po zalaganja Udruženja "Almašani" da se posle dugogodišnje devastacije najstarijeg dela grada sačuva ono što je preostalo.

Ne krijući zadovoljstvo što je ovom odlukom Almaški kraj dobio priznanje i zaštitu od nekontrolisanog investicionog širenja, Marijan Majin, predsednik Udruženja "Almašani", kaže da je njihova inicijativa naišla na podršku gradonačelnika Miloša Vučevića koji se lično založio kao Novosađanin, i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.


PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin: Građani ne plaćaju priključak na kanalizacionu mrežu

- Još 2005. godine je pokrenuta inicijativa da se sačuva autentičnost najstarijeg novosadskog kraja - predočava Majin. - Sada je pred nama novi period istinske revitalizacije Almaškog kraja, za koju je očuvanje graditeljskog nasleđa samo neophodan preduslov.

Regeneracijom Svilare u okviru projekta Kulturnih stanica Fondacije Novi Sad evropska prestonica kulture 2021, Almaški kraj je dobio novi kulturni sadržaj kojim privlači ne samo Novosađane, već i goste Novog Sada.

- Status zaštićene ambijentalne celine doprineće širenju upravo novih vrsta kulturnih sadržaja, a Almaški kraj za to ima mogućnosti - kaže Majin. - Zanimljivu i autentičnu prošlost želimo da otrgnemo od zaborava.


PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad: Festival uličnih svirača od 29. do 31. avgusta

ZLATNE GREDE ULICA zlatne grede, jedna od najstarijih, koju je Vasa Stajić nazvao ulicom "srpske inteligencije", bila je mesto rođenja Jovana Jovanovića Zmaja i Đure Daničića, ali i stanovanja velikog broja intelektualaca.

Sa krivim i kratkim ulicama, Almaški kraj asocira na mediteran ili orijentalnu varoš. Osim starih kuća, Almaški kraj ima i osobenu intelektualnu topografiju. Tu su rođeni i stvarali poznati Almašani, prevashodno slikari, Arsenije Teodorović, Nikola Aleksić, Petar Dobrović. Žitelji najstarijeg dela Novog Sada bili su i muzičari, Isidor Bajić, Marko Nešić, ali i glumci Jefta Dušanović, Petar i Jeca Dobrinović. Tu su živeli i stvarali književnici, arhitekte i naučnici.

Mladen Petković, žitelj Almaškog kraja, pozdravljajući odluku o zaštiti, veli da je najstariji deo Novog Sada ovo zaslužio zbog svoje bogate, tri veka duge prošlosti.MULTIMEDIJALNI VODIČ

BOGATO i zanimljivo kulturno-istorijsko nasleđe Almaškog kraja, turisti, ali i Novosađani, mogu da upoznaju i preko multimedijalnog vodiča. Kroz dvojezičnu aplikaciju, na srpskom i engleskom jeziku, posetioci ovog kraja mogu da saznaju sve njegove zanimljivosti.