OD HOBIJA DO BIZNISA: Žene iz Svilajnca osnovale zanatsku zadrugu

Z. GLIGORIJEVIĆ

subota, 17. 08. 2019. u 14:30

ОД ХОБИЈА ДО БИЗНИСА: Жене из Свилајнца основале занатску задругу

MAJSTOR Jasmina Panić Foto privatna arhiva

Žene iz Svilajnca osnovale jedinu zanatsku zadrugu u Pomoravlju. U unosnu proizvodnju umetnina veoma brzo uključile i - muževe

KADA je šest Svilajnčanki, koje su se dotad ručnim radom bavile isključivo za sopstvene potrebe i zadovoljstvo, pre dve i po godine osnovalo zanatsku zadrugu, prvu i jedinu te vrste u Pomoravskom okrugu, nisu ni slutile da će im hobi donositi odličnu zaradu, a još manje su očekivale da će se u posao uključiti i njihovi supružnici.

Jedan umetnik, kažu, teško može da osvoji tržište i uspe, ali udruženima je "samo nebo granica". Pritom, njihove rukotvorine se iz mase proizvoda izdvajaju jedinstvenošću jer u njihovom izložbeno-prodajnom prostoru, bez obzira na šarenilo asortimana, nema dve iste stvari. I, kupci rado pazare jer prepoznaju ručni rad...

Sve članice zadruge su proširile lepezu proizvoda za koje su se specijalizovale, pa je knjigovođa Jasmina Panić izradu dekupaža i proizvodnju domaćih sapuna nadgradila savladavanjem tehnike iscrtavanja mističnih krugova (mandal) kojima ukrašava flaše, teglice, magnete i kutije.

- Specijalnu akrilnu boju sa lakom nanosim posebnom metalnom alatkom, koja na vrhu ima kuglice različite debljine, čijim kombinovanjem pravim različite tačkice. Tehnika mi daje mogućnost da se maksimalno iskažem u kombinaciji boja i figura - kaže Jasmina, ponosna i na "čipkana" ćureća jaja, čiji se sadržaj i unutrašnja opna uklone, pa se brusi gravericom i iscrtavaju se figure, a potom se svaki otvor uokviri belom kontur-pastom, pa šara liči na vez...

Učiteljica Snežana Jovanović je "štapićima" od novinskog papira plela korpice i držače za flaše, a sada pravi i nakit od tečnog stakla. Latice svežeg cveća stavlja u kalupe, pa one zauvek zadržavaju boju i oblik - postajući originalni ukras mnogih upotrebnih predmeta.


PROČITAJTE I: NA SALAŠU PRAISTORIJA: Starčevska kultura se krije ispod preteče današnjeg VrbasaNovi član Zadruge je agronom Valentina Tozić, koja uljanim bojama oslikava etno-motive na tikvama i keramici, a radi i fito-kolaž od suvog cveća i lišća, koje na kraju preliva epoksidnom smolom.

BISER "Čipkano" jaje


- Lišće berem u polju i sušim bezmalo godinu dana, na poseban način da se ne bi polomilo. Na slici je sve prirodno, a do izražaja naročito dolaze boje koje uklapam shodno teksturi lišća - kaže Valentina.

UNIKATI Bogata ponuda Zadruge


ZARADA

SVILAJNČANKE su prezadovoljne, jer zarađuju znatno više od prosečne plate. Najbolje prođu kada prave suvenire za neku manifestaciju, poput "Četereškog prela" za koje su izradile čak 300 artikala. Pritom, izvestan procenat zarade ostaje Zadruzi, a ostatak dele članice.

Ovih dana odličnu prođu imaju vrećice i jastuci punjeni lavandom koju su same posadile, odnegovale i uzbrale.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije