DEMONTAŽA i uklanjanje 24 radioaktivna gromobrana sa zgrada u Novom Sadu trebalo bi da počne u najskorije vreme s obzirom na činjenicu da je putem javne nabavke Gradska uprava za zaštitu životne sredine taj posao dodelila trima firmama iz Beograda, koji su se jedine odazvale na konkurs. Izvođači radova su dostavili ponudu od 10,8 miliona dinara i na njima je da u roku od tri meseca, kada sve bude konačno pecizirano, uklone 24 radioaktivna gromobrana na bezbedan i siguran način i da ih transportuju u skladište Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".

Pročitajte još: Nema panike zbog zračenja gromobrana

Kako ističu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, na svim objektima, sa kojih će biti uklonjeni opasni gromobrani, postaviće se novi, obični.

- Prema "Studiji rasporeda radioaktivnih gromobrana u gradu Novom Sadu", koju je radio Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta, evidentirano je 36 radioaktivnih gromobrana, kao izvora jonizujućeg zračenja, koji ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi - kažu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Preostalih 12 gromobrana na objektima koji su u privatnom vlasništvu trebalo bi da u skladu sa zakonom demontiraju i uklone upravo vlasnici tih objekata, što im je i Gradska uprava za zaštitu životne sredine i naložila.

Pročitajte još: Tintor: Nema opasnosti od dodatnog zračenja sa 5G

Opasni gromobrani koje je neohodno demontirati su Skladište "Takovo", u Ulici Gavrila Principa, "Autokaroserija" i "Rasveta", u Radničkoj, DP "Niva", u Đorđa Rajkovića, "Vojvodina Pro.Ing" i "Arena blok", u Bulevaru Mihajla Pupina, "Impeks" i "Niva" u Šumadijskoj, Škola "Prva vojvođanska brigada", Bate Brkića, DP "Garant", u Rade Kondića u Futogu, objekat pored novih studentskih domova u Bulevaru despota Stefana u Ulici Sime Matavulja, "Kar broker" na Kisačkom putu, MZ "Omladinski pokret" u Stevana Mitrova Ljubiše, stambena zgrada u Dragoslava Stojanovića Sipa, zgrada državnih organa u Kralja Petra, DP "Elektromont" u Filipa Višnjića, Hotel "Sajam" u Hajduk Veljkovoj, "Užar" u Heroja Pinkija, Stambene zajednice u Seljačkih buna, Dušana Danilovića, Temerinskoj i Ulici kralja Petra.


ZDRAVLjE GRAĐANA U PRVOM PLANU

- GRAD Novi Sad uklanja radioaktivne gromobrane kao odgovorna lokalna samouprava koja staranje o zaštiti životne sredine, bezbednost i zdravlje stanovništva stavlja u prioritete svog rada - ističu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.