OD nekadašnja tri javna toaleta Sombor danas nema nijedan. Pre desetak godina javni toalet postavljen je u glavnom gradskom parku, pored Skupštine grada i restorana "Fijaker", u neposrednoj blizini Pedagoškog fakulteta. Međutim, iako lepo izgleda, nikada nije proradio. Uzalud prolaznici pokušavaju da ga otvore, nema vajde, jer je zaključan. Somborci se s pravom pitaju, čemu onda služi ako nije za upotrebu.

Pročitajte još: Sombor: Đubrivo i gorivo od - smeća

U parku ima mnogo dece, šetača, turista, a svi oni vole da tu malo odsednu u hladovini, ali se žale da ne mogu da koriste toalet. Ima i onih koji malu nuždu obave iza debelih stabala i grmlja, jer nemaju izbora, ili odu u "Fijaker".

- Zaista je sramota što ovaj toalet ne radi, a inače liči na pilićarnik jer je veoma mali. Svi koji se zateknu ovde, i imaju "slabu petlju" ne mogu da biraju, a park nije namenjen za to - veli Boro Jevrosimov.

Pročitajte još: RUGLO UMESTO UKRASA: Smederevci čekaju zamenu fontane koja godinama ne radi

- Naravno, gradu je potreban javni toalet, jer je to osnovna potreba kako prolaznika, tako turista.

- Toalet u parku treba što pre osposobiti - kategorična je sugrađanka Andrea Zelenović. - Ružno je da šetači, posebno stariji, jure u obližnji restoran radi svojih osnovnih potreba.

Jedini nužnik, koji je u funkciji, to je onaj na gradskoj pijaci, ali je otvoren dok tržnica radi i nije javni toalet. Namenjen je prodavcima na pijaci, ali ga koriste svi po potrebi. Zakupci koji održavaju toalet i naplaćuju ulaz, trude se da bude čist. Ali i on je u veoma lošem stanju i neophodna je hitna rekonstrukcija. Krov prokišnjava, instalacije i sanitarni elementi su dotrajali. Prema rečima Dejana Stanisavljevića, izvršnog direktora JKP "Prostor", sve će to biti zamenjeno, kao što će biti rekonstruisan i otvoren javni toalet u gradskom parku.

Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu delatnost, kaže da se očekuje ponuda preduzeća koje je postavilo toalet u parku, i da se vidi koliko bi koštala popravka.

DO KRAJA GODINE

U JKP "Prostor" kažu da je za rekonstrukciju pijačnog toaleta izdvojeno 2,5 miliona dinara i do kraja godine toalet će izgledati sasvim drugačije.