VELIKA ekološka katastrofa zadesila je Ivanjicu, u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog velikog zagađenja reke Moravice. U ovu reku izlile su se oko dve tone naftnih derivata, i to iz skladišta za lož-ulje Zavoda za rehabilitaciju "Anemija" u ovoj opštini, iz kojih je, pod još nerazjašnjenim okolnostima mazut dospeo do atmosferske kanalizacije, a potom i do reke.

Ministar Goran Trivan potvrdio je "Novostima" da će Ministarstvo zaštite životne sredine, na čijem je čelu, podneti krivične prijave protiv odgovornih za izlivanje mazuta u reku Moravicu. Pohvalio je lokalnu samoupravu zbog brze reakcije, ali i dodao da "neće dozvoliti da ovakvi ekološki udesi prođu bez posledica".

Zbog ozbiljnosti situacije koja je primećena u utorak, lokalna samouprava obratila se za pomoć Sektoru za vanredne situacije, kao i JVP "Srbijavode", jer je postojala opasnost da se svih 75 tona, koliko je bilo skladišteno mazuta u Zavodu, izlije u Moravicu. Zahvaljujući brzom intervencijom ekspertskih timova, lož-ulje je istočeno u cisterne kojima je transportovano u toplane u okolnim gradovima.

- Ta cisterna je verovatno negde pukla i mazut je došao do atmosferske kanalizacije. Kako se to desilo, još ne znamo - rekao je "Novostima" Momčilo Mitrović, zamenik predsednika Opštine. Bio nam je cilj da zaustavimo dalje zagađenje.

Ekspertski tim "Srbijavoda" odmah je reagovao, pa je već u noći između utorka i srede postavio plutajuću branu na ispustu kanalizacije u Moravicu, u koju je havarijski ispuštena veća količina naftnih derivata.


PROČITAJTE I:PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Preti ekološka katastrofa, izlila se cisterna sa 75 tona mazuta u Moravicu kod Ivanjice- Postavljanjem brana, zaustavili smo dalje izlivanje derivata u Moravicu - rekla nam je mr Jovana Rašeta, iz JVP "Srbijavode". - U ovom trenutku više nema izlivanja, ali se uzorkovanja vrše na više mesta na Moravici, a rezultati Zavoda za javno zdravlje bi trebalo da budu poznati za dva do tri dana.

ZAGAĐIVAČ Specijalna bolnica u Ivanjici


Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije Opštine Ivanjica Budislava Vukašinovića, metalna cisterna pri bolnici ugrađena je pre 42 godine i kako se pretpostavlja došlo je do korozije koja je izazvala bušenje tanka, a moguće je da je mazut iscurio iz cevi koje vode do kotlova.


VODA ISPRAVNA

- IVANjICA nije ugrožena što se tiče pijaće vode, jer je vodovod uzvodno od mesta izlivanja, ali bi gradski zavodi morali da prate situaciju nizvodno od Ivanjice - ocenio je Trivan. Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe u Ivanjici kazao je da je šteta po riblji fond velika i apelovao da se rečna voda ne koristi za zalivanje, a voda iz bunara, nizvodno od Doma zdravlja, za piće.