ŠEĆER LEČI KOŠNICE: Država pomogla pčelarima

R. ŠEGRT

sreda, 14. 08. 2019. u 08:51

ШЕЋЕР ЛЕЧИ КОШНИЦЕ: Држава помогла пчеларима

Foto Saša Čolak U Kikindu stiglo 50 tona šećera Foto R. Š.

Pčelarima u Kikindi, kojima su proletos desetkovane košnice, stigla pomoć države. Za prehranu, 35 proizvođača meda dobiće po 35 kilograma belog kristala

MINISTARSTVO poljoprivrede obezbedilo je preko Saveza pčelarskih organizacije Srbije 50 tona kristal šećera, kao pomoć za 35 pčelara u Kikindi kojima su krajem maja uginula pčelinja društva od otrova i dalje nepoznatog porekla. Budući da se pomor dogodilo u 1.668 pčelinjih društava, u 35 pčelinjaka, svaki oštećeni pčelar dobiće po 30 kilograma kristala po stradaloj zajednici. Uz pomoć koju su pre mesec dana dobili od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ovo je značajna podrška oporavku pčelarstva u Kikindi, koje je u protekle tri godine preživelo tri velika pomora.

Pročitajte još: Voćari će štititi pčele

- Zahvaljujući šećeru, koji smo sada dobili, moći ćemo da prehranimo pčele kako bi spremno ušle u zimu. Da nije bilo ove dve velike donacije, od Pokrajine i Republike, pitanje je da li bismo mogli da nastavimo da se bavimo pčelarstvom, jer nije lako početi sve ispočetka. I pored toga, mislim da problem trovanja pčela nije rešen, i to je naša najveća boljka, jer se plašimo da se već dogodine situacija može ponoviti - objasnio je Zlatko Popertu, pčelar kojem je u maju stradalo 124 pčelinjih društava.

Predsednik Udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak izažava zadovoljstvo što je država dala značajnu podršku postradalim pčelarima, ali je istovremeno nezadovoljan što se još ne zna tačan uzrok velikog majskog pomora pčela i štete procenjene na oko 230.000 evra.

- Nikada dosad nije ovolika pomoć stigla ovako brzo. To je za nas itekako značajno, ali smo poraženi, jer još ne znamo čime je tačno izazvan nezapamćen pomor pčela. Narednih dana ćemo se pisanim putem ponovo obratiti nadležnima, kako bismo dobili informaciju čime je trovanje izazvano - predočava Čolak.

Pročitajte još: I od pčela može lepo da se živi

Podsećamo da je republički fitosanitarni inspektor iz Zrenjanina utvrdio da uginuće nije izazvano hemijskim tretmanom pšenice, kako su sumnjalo. U njegovom izveštaju je konstatovano da je pšenica na lokacijama na kojima su desetkovane košnice, prskana preparatima od kojih su neki štetni za pčele, ali laboratorijskim analizama, ipak, nije potvrđeno prisustvo takvih otrova u uzorcima biljaka koje je inspektor uzeo 24. maja i 4. juna. Izvor uginuća nije ni u slačici, koja je bila u fazi intenzovnog cvetanja. Analizom ove kulture nije utvrđeno prisustvo kontaminata otrovnih za pčele.


Nezapamćeni pomor pčela


POKRAJINA I KOLEGE

POKRAJINSKI sekretarijat za poljoprivredu pre mesec dana kikindskim pčelarima pomogao sa ukupno 7,6 miliona dinara, koliko je namenjeno za kupovinu 1.770 pčelinjih društava. Pomoć kikindskim pčelarima prigla je i od brojnih solidarnih kolega iz cele Srbije i Vojvodine, koji su im dovezli na poklon svoje košnice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije