FONDACIJA pod imenom "Ana i Vlade Divac" je počela uručenje donacija maturantima Poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu. U okviru projekta nazvanog "Osnaživanje mladih poljoprivrednika", posle konkursa objavljenog u martu, desetoro maturanata će dobiti ukupno 1,4 miliona dinara.

Prvi na spisku su bili Aleksandar Živković iz Trnjana, koji je dobio devet ovaca, te Ivan Stanojević iz Beranja, kojem je uručeno 20 košnica sa pratećom opremom.

- Sve je počelo kada je moj individualni biznis-plan odobren na školskom konkursu, a sada sam dobio devet jagnjadi za priplod rase virtemberg, da nastavim porodičnu tradiciju stočarske proizvodnje. Nadam se da ću dobiti i subvenciju države za unapređenje gazdinstva - ističe mladi Živković.


PROČITAJTE JOŠ:
POŽAREVAC NA PLUS 39 STEPENI: Cisterna u centru grada za žedne prolaznike

I njegov kolega Stanojević će nastaviti biznis koji su započeli njegovi deda i otac, tim pre što je dobio čak pet puta više košnica nego što ih je dosad imao.

Donacije će dobiti još Aleksandar Adamović (rotaciona kosa i prskalica), Jovana Petrić (košnice i oprema za pčelarstvo), Marko Ranković (jagnjad rase virtemberg), Filip Mladenović (spiralna mesilica za testo), Ana Ranisavljević (plastenik sa opremom), Vladimir Simić (četiri nazimice), Nemanja Lupšić (traktorska prskalica) i Aleksandar Radosavljević (140 sadnica lešnika).

Ivan Stanojević sa porodicom, pored doniranih košnica i opreme


Predsednik Skupštine grada u Požarevcu Bojan Ilić ističe da - u situaciji kada se sve manje ljudi odlučuje za ostanak na selu - lokalna samouprava, u saradnji sa Fondacijom "Ana i Vlade Divac", intenzivno podržava mlade da steknu veštinu izrade biznis-planova, a Uroš Delić ispred darodavaca veruje da će im to omogućiti da kvalitetnije učestvuju na konkursima za dodelu sredstava.


STRATEGIJA

OD početka godine, projekat podrške maturantima je realizovan u poljoprivrednim školama na teritoriji još opština u Srbiji. Ukupan fond za te namene je premašio četiri i po miliona dinara, koliko je obezbeđeno uz pomoć individualnih donatora i lokalnih samouprava.