Odrastanje uz pokret i ritam

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 08. 2019. u 13:42

Одрастање уз покрет и ритам

Devojčice marljivo vežbaju sa profesorkom, Foto Z. gligorijević

Letnji kamp u ritmičkoj gimnastici okupio u Svilajncu decu iz celog sveta. Ruska prvakinja trenirala male ginastičarke

IAKO je nekoliko sati trenirala devojčice iz Srbije, Ukrajine, Slovačke, Amerike i Hrvatske u okviru letnjeg kampa ritmičke gimnastike u Svilajncu, Vera Silajeva (72), iz Rusije, nije se umorila. Umorna je, kaže, samo kada nema šta da radi. Sportisti imaju karakter, pa kad nešto žele, istrpe sve da bi to i postigli.

Pročitajte još: U nedelju Palilila kup u ritmičkoj gimnastici

- Gimnastika je veoma dobra za telo. Ona je baza. Eto, ja, gospođa u godinama, ali "ššš" koliko ih imam, nisam grbava. Moje vršnjakinje su odavno pogrbljene bakice. Moje telo je naučilo na pravilno držanje. Zato preporučujem ritmičku gimnastiku, ali i zbog toga što hodanje i osmeh na licu ostaju do kraja života. Vežbanjem se jačaju mišići, kao u fitnesu, ali gimnastika proširuje vidike i decu svestrano razvija. Upornost ka cilju i trud, osnove ovogo sporta, olakšavaju prevazilaženje svih prepreka u životu - kaže Silajeva za naš list.

Pročitajte još: U slavu ritmike (FOTO)

Ritmičkom gimnastikom je počela da se bavi kasno, u 13. godini. Jedanaest godina kasnije postala je prvakinja Sovjetskog Saveza u ritmičkoj gimnastici. Onda je dobila sina Grigorija, školovala se, rodila ćerku Ljubov i postala trener ritmičke gimnastike.

- Sve može da se postigne radom. Najteži mi je bio poraz. Sitne povrede se u gimnastici dešavaju gotovo svakog drugog dana. Imala sam odličnog trenera, pa sam lako prevazilazila žuljeve i povrede. Najvažnija je disciplina, koju kasnije prenesete i na sfere u životu - dodala je nekadašnja gimnastičarka.

Na pitanje do kada bi volela da trenira devojčice, ona se nasmejala, a potom prekrstila ruke na grudima i zatvorila oči.

Pored ličnih uspeha, naša sagovornica je 2000. godine izvela olimpijsku šampionku Juliju Basukovu, a trenirala je i svoju ćerku Ljubov Barikinu (35), koja je majstor međunarodne klase i prvakinja Rusije u ritmičkoj gimnastici.

- Mama je celog života po čitav dan bila u sali. Ja radim drugačije. U devet zemalja realizujem projekat "Umetnost u sportu". Godišnje obučavam oko 700 devojčica - kaže Barikina.


Ljubov Barikina i njena mama Vera Silajeva


VISOKO OBRAZOVANjE

LjUBOV Barikina je u Nemačkoj završila Fakultet umetničkog plesa i šestogodišnju Likovnu akademiju, a u Rusiji Univerzitet fizičke kulture. Njena mama Vera po zanimanju je inženjer svemirskih letelica.

- Tri godine sam radila u firmi "Sergej Pavlovič", koja je u kosmos vinula Jurija Gagarina. Kancelarijski posao nije za mene. Volim da sam neprestano u pokretu - iskrena je Silajeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije