Umetnost u genima Lazića iz Oparića

Z. GLIGORIJEVIĆ

ponedeljak, 12. 08. 2019. u 11:10

Уметност у генима Лазића из Опарића

Foto Z. Gligorijević

Marija i Nataša Bogosavljević iz Jagodine

GOTOVO da nije bilo posetioca nedavnog sabora narodnog stvaralaštva pod nazivom "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" koji nije primetio devojčicu posvećenu slikanju u porti manastira Kalenić.

- Ja sam Marija Bogosavljević, imam devet godina i na platnu stvaram od četvrte - veli nesvakidašnja umetnica iz Jagodine.

- Moj prvi rad je nastao tokom likovne kolonije "Janko Brašić" u Opariću, a dosad sam uradila šezdesetak slika i tri sam već prodala. Inače, radim temperom na platnu, odnedavno sam počela da koristim i ulje, a verujem da sam talenat nasledila od dede Miloša Lazića.

A, upravo je ovaj čovek iz Oparića dobitnik brojnih nagrada za slikarstvo na likovnim kolonijama. Zaslužio je i nagradu Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, te povelju "Brativoje Marković", a slovi za najpredanijeg naslednika svog učitelja Janka Brašića, rodonačelnika naivnog slikarstva.

Pročitajte još: PEDESETI SABOR „PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU“: Raskoš srpske kulture

- Kad već od oca nisam nasledila talenat za slikanje, od pradede Dobrosava Lazića mi je ostao dar za poeziju. On je, istina, bio i poznati guslar, dok njegovog sina, a mog dedu Dragišu pamte po tome što je u Oparić dovezao prvi traktor. I, mada je dotad bio sekretar i predsednik opštine, odrekao se funkcija i posvetio poljoprivredi - objašnjava Marijina majka Nataša Bogosavljević, koja je nastavila naviku svoje majke Vilke da sakuplja etno-predmete, pa je u manastirskoj porti izložila i kudelju iz 1917, te platna, peškire, nekadašnje prostirke za pod i ćilime, stare više od jednog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije