KADA bi se organizovalo takmičenje za izbor najuređenijih javnih i zelenih površina u gradovima širome Srbije, Vršac bi odneo apsolutnu pobedu. To tvrdi Dragan Ninković, izvršni direktor komunalnih poslova u JKP "Drugi oktobar", imajući u vidu da je u poslednje dve godine mnogo toga urađeno kako bi taj južnobanatski grad s pravom poneo epitet - grad cveća.

Samo u ovoj godini komunalci su u svom stakleniku proizveli 36.000 komada sezonskog rasada cveća, što je za četvrtinu više nego lane. Uz to, kupili su i 1.280 surfinija, 500 muškatli i 500 ruža, koje su posađene prvi put posle dve decenije. Sve to cveće, aranžirano na maštovit način, krasi centralne trgove i ulice, ali i dosad zapuštene urbane džepove i površine na kojima je bilo nezamislivo da će ukrasne biljke opstati.

- Generalno, u gradovima je sve manje zelenih površina, jer se nauštrb njih prave parkinzi. Mi se trudimo da napravimo balans, pa čak i da prkosimo savremenoj arhitekturi, jer, tamo gde nema mesta za sadnju, postavljamo betonske saksije ili cvetnim žardinjerama ukrašavamo bandere - kaže Ninković za "Novosti".

Pročitajte još - "Oživljava" presovano cveće

To je odavno urađeno u najprometnijoj Dvorskoj ulici, u kojoj nema nijednog drveta, a sada su stubovi javne rasvete ukrašeni i u Ulici Vuka Karadžića, delu Anđe Ranković... Ukupno oko 800 bandera.

Majmunsko ostrvo

- Sve to, uz cvetne rondele i tri nove skulpture, koje smo postavili na Gradskom trgu i Majmunskom ostrvu, Vršac čini lepšim i privlačnijim za turiste. Njihov efekat se najbolje vidi na društvenim mrežama, gde svi kače "cvetne selfije". To nam je najbolja reklama - zadovoljno dodaje Ninković.

Ruski park ukrašen lane

Da je Vršac uređen, od lane se može videti već i na samom ulazu iz smera Beograda. Na padini ispred podvožnjaka ispisano je ime grada, postavljen je grb i posađeno cveće, a žardinjere su postavljene i na okolnoj zaštitnoj ogradi. Trn u oku je jedino prilaz iz smera Rumunije, koji ruže kese sa obližnje deponije. Njegovo uređenje je sledeće u planu, kao i ozelenjavanje ostrva na jedinom kružnom toku, kod Agriko pijace.

Cveće na gradskom trgu