UDRUŽENjE pčelara iz Prijepolja i ove godine je, pod sloganom "Med je lek za dug vek" organizovalo tradicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda. Na platou Doma kulture, okupili su se pčelari iz nekoliko gradova Zlatiborskog okruga a u goste su im stigle i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je ovoj manifestaciji dalo međunarodni karakter.

Brojni posetioci, imali su priliku da se upoznaju sa pčelinjim proizvodima kao i opremom koja je namenjena proizvođačima meda. Predsednik Udruženja pčelara Prijepolja Mirsad Hodžić je kazao da cela manifestacija nebi bila na ovako visokom nivou da nije bilo pomoći lokalne samouprave, Turističke organizacije, Doma kulture i vrtića "Miša Cvijović". Posebnu zahvalnost je iskazao pčelarima koji su u grad na Limu stigli sa svih strana.

Manifestaciju je simbolično otvorio zamenik predsednika Opštine Prijepolje Stanko Kijanović koji je naglasio da je cela opština ponosna na rad udruženja pčelara, koje broji više od 200 članova i ima više od 6.000 pčelinjih društava.

- Ovo udruženje predstavlja jedan dobar privredni potencijal i odličnu zdravstvenu osnovu, jer znamo koliko je med dobar za bitisanje čoveka - naveo je između ostalog Kijanović.

PROČITAJTE JOŠ - I od pčela može lepo da se živi

Član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije Savo Mrdak govorio je o značaju zaštite pčela. On je posebno istakao dobru saradnju pčelara sa malinarima i drugim voćarima što je dalo rezultat da u ovoj sredini ne dolazi do pomora pčelinjih društava.

Izlagačima su i ove godine podeljene zahvalnice, a tradicionalno su deca iz prijepoljskih vrtića svojim igrokazom obogatili izložbu.

U Domu kulture, održana su dva predavanja na temu "Bolesti pčela i pčelinjeg legla - uzroci stradanja pčelinjih zajednica" i "Ekološko pčelarenje", gde su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti pčelarstva.

PODRŠKA

MANIFESTACIJU "Med je lek za dug vek" podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti".