BEZ investicionih ulaganja u podizanje novih i obnavljanje starih zasada, u periodu od 2000. do 2008. je došlo do masovnog propadanja voćarske proizvodnje u Srbiji, pa ni teritorija Despotovca nije bila pošteđena. Štaviše, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u tridesetak naselja ove opštine bilo je manje 4.200 stabala jabuke i čak 45.200 stabala šljive.

Vredni domaćini na području idealnom za razvoj voćarstva, međutim, nisu se predavali i - tokom naredne decenije - oseka voćarstva u Gornjoj Resavi ne samo da je zaustavljena, već je ova "grada" poljoprivrede, kao retko gde u Srbiji, i znatno unapređena.

Jer, grupa entuzijasta koje je predvodio Slobodan Stojanović iz Milive, inače povratnik sa privremenog rada u Švajcarskoj, osnovala je udruženje voćara i vinogradara pod nazivom "Plava šljiva", pa su u kratkom roku okupili 147 novih članova koji su dobili besplatno i zasadili 18.569 sadnica 13 različitih vrsta voća.

Priključila se i lokalna samouprava koja je i posle početnog uspeha nastavila da voćarima isplaćuje udvostručene subvencije. Bio je to pravi potez, s obzirom na to da su statistiku broja vlasnika i količine sadnica na novim plantažama počeči da poboljšavaju i Resavci u dijaspori, koji tamo stečeni kapital sve češće investiraju u voćarstvo na "rodnoj grudi". I, ne radi se samo o penzionerima-povratnicima, već i mladima koji još rade "preko", ali investiraju u nove zasade po zavičaju.

Pročitajte još: Despotovac: Za bolji život 630 miliona

- Nisu retke pojedinačne nove plantaže voća od 1.000 do 15.000 sadnica dunja, oraha, šljiva, trešanja i drugog voća, najviše na prostranstvima planinskih sela Lipovica i Lomnica - kaže aktuelni predsednik "Plave šljive" Saša Nešić. - Tokom poslednje dekade, na području Despotovca je, zajedno sa niskorastućim sortama voća kao što su malina, kupina, borovnica... zasađeno stotinak hiljada sadnica, pa smo se po tome svrstali među vodeće u Srbiji.

MONOGRAFIJA

DECENIJA uspešnog rada "Plave šljive" je zabeležena i u monografiji u koju je autor Gojko M. Zorić "sabrao" profile najboljih voćara u ovom kraju, čak 450 fotografija novih plantaža voća na padinama podbeljaničkog kraja, te priznanja ovdašnjim istaknutim proizvođačima koja su zaslužili na smotrama i sajmovima širom Srbije.