Decenijama skrajnut od pogleda i udaljen nekoliko kilometara od Zrenjanina, prema selu Mihajlovo, spomenik Ruži Šulman i četvorici heroja Drugog svetskog rata godinama je propadao, da bi, na inicijativu stanovnika naselja "Ruža Šulman" i članova Organizacije rezervnih vojnih starešina, u poslednje dve godine bio očišćen i obnovljen.

PROČITAJTE JOŠ - ZABORAVLjENI HEROJ VLADIMIR FIJAT: Solunac ostavio bogat legat, a ni grob mu se ne zna

Prvog ratnog leta u Zrenjaninu, 26. jula 1941. godine, na Bošnjakovom salašu fašisti su, u znak odmazde zato što je partizanski odred zapalio žito, streljali Ružu Šulman, njenog verenika Koču Kolarova, Zorana Nićetina i Franka Samuela Šandora iz Velikog Bečkereka i Kikinđane Tiberija Aldana i Stojana Arsenova, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomenik, rad arhitekte Tibora Bencea. Istorijski detalji paljenja žita poslužili su kao inspiracija scenaristima filma i popularne serije "Salaš u malom ritu", Arsenu Dikliću i Branku Gvojići i scenaristi i režiseru Branku Baueru.

Povodom godišnjice pogibije Ruže Šulman i petorice rodoljuba i antifašista, na dan njihovog streljanja polažu se venci i cveće.

Nedavno je kod obnovljenog spomenika, postavljena prigodna tabla, a prostor je oplemenjen i postavljanjem stola i dve klupe za odmor. Tablu je postavila Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

- Neophodno je skretati pažnju mladima na to ko i na koji način treba da im budu uzori. Ovde su streljani heroji iz Drugog svetskog rata, koje je 23. jula 1941. godine okupator uhapsio, a samo tri dana kasnije, nakon mučenje i užasnog terora, na ovom mestu i streljao. Naselje u mesnoj zajednici "Dositej Obradović" nosi ime Ruže Šulman, a ulica i Zrenjaninska gimnazija, Koče Kolarova - naglasio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina, naglasila je da svaka žrtva za slobodu mora biti poštovana i da se moramo sećati svih onih koji su dali živote u oba svetska rata i u ratovima devedesetih godina.

- Volonterskim radom uspeli smo da od zaborava spasemo spomenik, i to bi trebalo da bude primer i drugim sredinama, da svako pokuša da skrene pažnju drugima da na tom mestu spomenik nije postavljen sam zbog sebe, već da bi podsetio da je neko tu dao najsvetije što ima, a to je život - istakla je Tanja Dulović.

UGASILA SE LjUBAV

Zajedno, kako su i živeli poslednjih godina, u smrt su otišli zagrljeni Ruža i njen verenik Vladimir Koča Kolarov (na slici). Ruža Šulman je rođena 6. januara 1917. godine u Velikom Bečkereku, od roditelja Tereze i Emanuela Šulmana. U rodnom gradu je pohađala Trgovačku akademiju, gde je upoznala Koču. Tada se rodila ljubav i s vremenom mu je postala verenica, a pod njegovim uticajem i sledbenik marksističke misli i član Komunističke partije Jugoslavije. Zajedno su radili na organizovanju partizanskog pokreta otpora.