Sami krče Murtenicu

Dragoljub Gagričić

nedelja, 04. 08. 2019. u 07:00

Сами крче Муртеницу

Na ognjištima predaka, prvi vesnici turizma

U Negbini kod Nove Varoši skupljaju pare za asfaltni put. Na staništima stočara, niču kolibe za odmor

U NEGBINI, novovaroškom selu na južnim padinama Murtenice, rešili su da se, umesto jadikovki i vapaja, molbi i peticija - uhvate ukoštac sa bespućem. Meštani prikupljaju pare kao učešće za dolazak budžetskih sredstava i gradnju puta kojim bi izašli u visove, otvorili nedra planine i drugima pokazali njene čari.

A planina neobičnog imena, koje je nekada služilo za podsmeh ("Kakav si, ko iz Murtenice."), odvajkada je "tamna gora" zbog obilja četinara, visova i bespuća. Istina, u podnožju je opasuju putevi: s juga je magistrala za južni Jadran, od Kokinog Broda preko Jasenova, Bele Reke do Ljubiša stari "banski" drum, a krug zatvara krak do Vodica na Zlatiboru. Murtenicu, međutim, preseca samo jedan, i to šumski put, od Borove Glave do Straže, čiji je deo trase u veoma lošem stanju. Čak petnaestak manjih saobraćajnica, asfaltnih i makadamskih, što polaze iz osam novovaroških i dva čajetinska sela, nestaje u vrletima i na visoravni, na nekadašnjim kiridžijskim i rabadžijskim stazama.

- Na uskom putu voda odnese sve što se naspe ili se zbog slabe podloge brzo stvaraju lokve. Nastavljamo radove na asfaltiranju seoskog puta preko Ilića prema Zaboju, Blatini i nekadašnjim kolibama na planini, gde domaćinstva imaju većinu poseda - livade, njive i šume. Familije Ilić, Bralović i Đenić, kao i zemljaci rasuti širom Srbije, sakupili su 1.100.000 dinara, kao uslov za dobijanje znatno veće sume opštinskih para - naglašava Gvozden Đenić, jedan od članova Odbora za gradnju puta i predsednik Saveta Mesne zajednice Negbina.

Pročitajte još: Nova Varoš: Sanacija škole o državnom trošku

I dok dreše kesu i čekaju valjak i bagere da pređu s jednog kraja planine na drugi, u Negbini traže od Šumskog gazdinstva da probije deonicu od samo 400 metara na Javorskom putu, kako bi izbili u Ravni Tor, koji je na oko dva kilometra. Odatle se, kažu, lako nastavlja kolima prema Ljubišu i Borovoj Glavi.

- Naša sredstva su skromna i nedovoljna za put. Red je da i selo dobije neku mrvicu od hiljada kubika građe i ogreva koje se decenijama izvlače iz Murtenice - kažu Miroslav Bralović (70) i Ivan Ilić (40). - Murtenica je ostala zaboravljena između turističkih centara Zlatibora i Zlatara, iako ne zaostaje po lepoti, a prednjači šumskim blagom i vodom.

Meštani se ne predaju sudbini


Uz ostatke Javorskog puta, koji je gotovo jedan vek povezivao sela i karaule duž granice Kneževine Srbije i Osmanskog carstva - niklo je devet krovova. Stižu ovamo oni kojima je Murtenica ne samo na ličnoj karti, već i na srcu, na dedovini podižu kolibe. Tako ih zovu, iako im nije nekadašnja namena da budu letnja staništa stočara i kupe mrs, već su za odmor i uživanje.


SUNCE U SIJALICI

NA nekadašnjim kolibištima, daleko od vodova struje, umesto fenjera i lampe - "elektrika" stiže iz solarnih ploča. Prva sijalica sinula je 2006. godine, a novi uređaji, invertori, napon od 12 volti dižu na 220 volti, pa se koriste i frižideri, televizori...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije