Garaža u Smederevu od 34 miliona samo za – gledanje

J. Ilić

subota, 03. 08. 2019. u 07:15

Гаража у Смедереву од 34 милиона само за – гледање

Foto N. Živanović

Polovno javno parkiralište na sprat Smederevce koštalo 34 miliona dinara, a zvrji prazno. Montirana iza zgrade Gradske uprave jer kod gradske bolnice nije bilo mesta

MONTAŽNA garaža, koja je ovdašnji "Parking servis" koštala 34 miliona dinara, otkad je montirana u centru Smedereva redovno je - poluprazna. I, dok nadležni tvrde da je mesečni prihod devet puta uvećan u odnosu na vreme kada se na istom mestu nalazio običan parking, izvesno je da će i uz takvu naplatu biti potrebno više od deset godina da bi se nadoknadio novac potrošen za kupovinu polovnog objekta.

Pročitajte još: STANARE ŠOKIRAO RAČUN ZA VODU: Zbog kvara na ventilu moraju da plate po 11.000

Podsetimo, parking iza zgrade Gradske uprave je zamenila javna garaža na sprat. Umesto 70, sada ima stotinak parking-mesta, ali je redovno samo manji broj zauzet vozilima, dok je parking ranije bio - pun.

- Uzimajući u obzir da je ovakav vid parkiranja i naplate nov za većinu sugrađana, zadovoljan sam trenutnim stanjem. Razlog za to što je na ovom parkiralištu bilo više vozila leži u tome što je našim pravilnikom bilo dozvoljeno da se parkiraju vozila sa povlašćenim kartama, što sada nije slučaj - objašnjava direktor JKP "Parking servis" Jovan Beč.

Pročitajte još: Podzemna garaža ispred "Pinkija"

Skupa investicija se, osim bezbednošću vozila, opravdava i prihodom od ovakvog načina naplate parkinga, pa čelnik pomenutog javnog komunalnog preduzeća precizira da je ranije naplata iznosila 30.000 dinara mesečno, a sada dostiže 250.000.

Inače, (ne)sporna garaža je još 2015. kupljena od beogradskog JKP "Parking servis", koji ju je godinama eksploatisao na Slaviji. Kada su je Smederevci pazarili, lokacija nije bila obezbeđena, pa je do juna ove godine stajala u magacinu.

Jer, tamo gde je najpotrebnija - kod gradske bolnice - nije bilo dovoljno mesta. Bilo je čak, i ideja da se montira u Industrijskoj zoni, nekoliko kilometara od centra grada, ali se od toga odustalo...

Kada je o računici reč, ona izgleda ovako: polovna garaža je plaćena 20 miliona dinara, cena izrade projekta, transporta i montaže - što je obavila beogradska firma "Hlading" - dostigla je gotovo osam miliona dinara, a asfaltiranje lokacije je koštalo još tri. Ukupno - 34 miliona dinara, pa će sa ovakvim prihodima, koliko god oni zadovoljavali gradske čelnike, garaža tek od 2030. počeće i da zarađuje.

CENA

U OVOJ, prvoj javnoj garaži u Smederevu sat parkiranja košta 53 dinara, a nadležni su najavili da će u narednom periodu biti omogućeno celodnevno ostavljanje vozila, uz uvođenje mesečnih karata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije