SPEKTAKL NA NEBU IZNAD NIŠA: Nadmetanje paraglajdista iz celog sveta

Jelena Ćosin

02. 08. 2019. u 08:28

СПЕКТАКЛ НА НЕБУ ИЗНАД НИША: Надметање параглајдиста из целог света

Foto J. Ćosin Veliki broj pilota iz celog sveta

Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu u gradu na nišavi okupilo je 150 vrsnih pilota iz celog sveta. Ono što godinama mami ljubitelje tog sporta je Oreovačka stena

PREDEVROPSKO prvenstvo u paraglajdingu okupilo je u Nišu 150 vrsnih pilota iz celog sveta koji će se do subote nadmetati u disciplini prelet. Ono što godinama mami paraglajderiste iz Japana, Amerike, Kanade, Engleske, Južne Amerike, Indije i drugih zemalja da dođu baš u Niš da se takmiče jeste poletište iznad Niša, čuvena Oreovačka stena, koje spada u jedno od pet najboljih u svetu, kao i ruža vetrova na ovom području, koja im omogućava da u vazduhu provedu i po šest sati.

Pročitajte još: Paraglajding: Đurković se vratio na tron

Pilot paraglajdera Jošijaki Hirokama iz Japana u Niš je došao sa svojom porodicom došao drugi put. Kaže da je uzletao sa mnogih polazišta širom sveta, ali da ga Oreovačka stena čini posebno srećnim.

Pročitajte još: Paraglajderom sleteo u istoriju

- Taj pejzaž koji se može videti sa neba - brda pa ravnice, pa opet brda, to je zaista fantastično. Ovo je moje omiljeno poletište. Bili smo ovde na Evropskom kupu pre dve godine i tada smo znali da ćemo sigurno doći ponovo. Ovde sam sa suprugom i ćerkama. Moja žena je takođe pilot, pa ponekad letimo i u tandemu. Sviđa mi se i gostoprimstvo vašeg naroda, svi su vrlo ljubazni i žele da pomognu. Dešava se da neko od takmičara upadne u nečije dvorište ili njivu, ali ljudi nas uvek srdačno dočekaju - priča za "Novosti" Jošijaki.

Svih 150 letača jedva je dočekalo da u sredu, sa zakašnjenjem od dva dana zbog loših vremenskih uslova, "zaplovi" nebom. Nakon što su zauzeli najbolje pozicije u vazduhu, na znak direktora takmičenja krenuli su u izvršenje zadatka i prelet od 80 do 120 kilometara. Kako objašnjava predsednik kluba "Grunf" Goran Vučković zadaci se sastoje iz obilaska okretnih tačaka, koje su prethodno date, i od što bržeg dolaska do cilja.

- Neće svi uspeti da dođu do cilja, ali očekuje se da ih stigne veliki broj. Dometi od 80, 100 i 120 kilometara su u svetskim razmerama izuzetno dobri zadaci, a sama disciplina prelet je prestižna i izazovna u paraglajdingu - kazao je Vučković.

Prema rečima Bratimira Vasiljevića, predsednika Opštine Pantelej, koja je domaćin skupa, ove godine se za Predevropsko takmičenje projavilo rekordnih 240 učesnika što nije zabeleženo u svetu, ali se zbog propisa Svetske federacije takmiči samo njih 150. Zbog velikog interesovanja, ali i prirodnih uslova koje ima, grad Niš je na dobrom putu da postane referentna tačka u ovom sportu. Međutim, ono što nedostaje da sledeće godine bude domaćin Evropskog prvenstva u paraglajdingu, a 2023. godine i Svetskog jeste loš put do samog poletišta, kojim prolaze samo terenska vozila.

- Ovaj događaj nije važan samo za opštinu, već i za grad Niš i za državu, jer odavde sa Oreovačke stene ide neopisiva slika u svet, koja novcem ne može da se plati. Najveći problem predstavlja nam put dovde koji je loš, a nekih pet kilometara do same stene uopšte ne postoji, ali nadamo se da ćemo to u narednom periodu srediti uz pomoć donatora i grada i da ćemo organizovati svetska takmičenja u ovom sportu - rekao je Vasiljević.

Predsednik Svetske asocijacije pilota u paraglajdingu Goran Dimiškovski iz Makedonije kaže da je za paraglajding prostor iznad Oreovca, na desetak kilometara iz Niša, pravo savršenstvo.

- Imamo sve ono što nema pola sveta. Imamo puteve koji stižu do startova i ciljeva, meteorologiju koja je bogomdana, ljude koji su na pravim mestima za lobiranje - zaključuje Dimiškovski.

BOŽJI DAR ZA LETENjE

OSIM što se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini, na 1.020 metara - dovoljno visoko da mogu da se uhvate termičke struje, ali i dovoljno nisko da se ne menjaju vremenski uslovi iz časa u čas, poletište pokriva gotovo celu ružu vetrova, koja se javlja na njemu, i omogućava pilotima paraglajdera da polete po bilo kom vetru.

- I sam teren je raznolik, ima ravnica i brdovitih delova, pa piloti mogu da prelaze velike razdaljine, ali je zato i zahtevan za njih, jer moraju da vladaju svim terenima. Naime, neko je navikao da leti iznad ravnice, neko iznad planina poput Alpa, ali ovde je mešavina svega toga - ističe Goran Vučković.

Porodica Jošijaki stigla iz Japana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije