UGOVOR kompanije za proizvodnju aviona Aero East Europe iz Jagodine, vlasnika Milorada Matića, i kompanije Karni aerospace inc iz Indije o isporuci tri aviona potpisan je u četvrtak u Skupštini grada Jagodine. Dva aviona "sila 450" i jedan ambulantni "sila 750" biće izvezeni u glavni grad najveće indijske države Radžastan Džajpura, koji se nalazi 268 kilometara od Nju Delhija. Ukupna vrednost dogovorenih poslova do kraja ove godine je 500.000 evra, rečeno je konferenciji za novinare u četvrtak.

Pročitajte još - U Jagodini se otvara fabrika aviona

Potpisivanjem ugovora kupujemo tri aviona iz Jagodine. To je početak naše saradnje. Želimo da sarađujemo sa evropskim partnerima, a nakon obilaska više zemalja Evrope, izbor je pao na Jagodinu. Zainteresovani smo i za izgradnju fabrika u industrijskoj zoni u Jagodini, a upoznati smo sa uslovima. Privrednici iz Indije dolaze u septembru u Jagodinu i Srbiju i otvorena su nam vrata za saradnju u svim segmentima privrede - rekao je jedan od vlasnika indijske kompanije Abhimani Detha.

Pročitajte još - JAGODINSKA FABRIKA LAKIH AVIONA SVE USPEŠNIJA: Iz Srbije pravo u nebo

Milorad Matić je zahvalio predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi na pomoći prilikom preseljenja svoje fabrike.

- Posebno mi je drago što su naši indijski partneri pre dolaska u Jagodinu obišli Italiju, Nemačku, Španiju i Francusku i što su nakon toga našu fabriku prepoznali kao najkompetetniju i najpovoljniju. Kako su zbog visokih temperatura uslovi za lake avione specifični, naši avioni metalne strukture su se pokazali kao najizdržljiviji - ocenio je Matić.

Foto Skupština grada

PALMA - NASER - NEHRU

MARKOVIĆ je na konferenciji izjavio da se bori da Srbija vrati staro prijateljstvo koje je nekada bilo između osnivača Pokreta nesvrstanih, bivše Jugoslavije, Indije i Egipta.

- U Egiptu smo napravili odlične kontake. U Hurgadi će u oktobru biti održani "Dani Srbije". Iz Indije u septembru dolazi 20 najvećih privrednika i neko od ministara iz Vlade Indije, a mi ćemo u decembru otići kod njih. U Egiptu sam se sreo sa bratom Gamala Abdela Nasera, a u Indiji želim da upoznam unuka Džavaharlala Nehrua i da tako obnovimo staro prijateljstvo sa Egiptom i Indijom - dodao je Marković.