Partnerstvom Srbije i Severne Makedonije do novih mogućnosti

I. Mitić

30. 07. 2019. u 18:28

Партнерством Србије и Северне Македоније до нових могућности

Foto Tanjug

Otvoren prvi poziv za projekte prekogranične saradnje dve zemlje. Skup u Leskovcu budi novi EU optimizam u čitavom regionu

U utorak je u Leskovcu svečano promovisan prvi javni poziv za podnošenje predloga projekata u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji iz svojih fondova finansijski podržava Evropska unija.

PROČITAJTE JOŠ - POKLON OD ŽANDARMERIJE RADNICIMA BOLNICE: Zajedno spasavaju živote

Pravo učešća na konkursu imaju lokalne samouprave iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, te i Severoistočni region i deo regiona Skoplja u Severnoj Makedoniji. Za početak saradnje je planirano milion i 260.000 evra, dok ukupna bespovratna sredstva predviđena za ove namene iznose tri i po miliona evra.

Predviđeno je da prioriteti budu zapošljavanje, socijalna i kulturna inkluzija, te podsticanje razvoja turizma i očuvanje kulturnog, odnosno prirodnog nasleđa. A krajnji cilj je jačanje dobrosusedskih odnosa, uspostavljanje partnerstava i povezivanje ljudi i resursa dveju zemalja. Konkurs je otvoren do kraja septembra, a "domaće" učešće u finansiranju projekata je 15 odsto.

- Geslo ovog programa je "Dobri prijatelji, nove prilike", što je i njegova suština, a ovim pozivom želimo da unapredimo mehanizme saradnje između lokalnog i nacionalnog nivoa, tokom pružanja podrške projektima osmišljenim tako da budu održivi i da imaju direktan uticaj na bolji život građana - istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Foto I. Mitić Fabrici, Milevski, Joksimović i Cvetanović

Ministar za lokalnu samoupravu Severene Makedonije Goran Milevski kaže da žitelji Srbije i njegove zemlje imaju posebne odnose, jer su nekada živeli u zajedničkoj državi, pa je prekogranična saradnja na evropskim vrednostima idealna prilika da se te veze podignu na još viši nivo.

- Verujemo u to da je zajednička evropska budućnost najbolji interes regiona, a ovaj program služi tome da bi sa reči prešli na dela. Srbija ovakvu saradnju već ostvaruje sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom - zaključila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio prisutne na veliki broj projekata koji je Evropska unija finansirala ili finansira u gradu na Veternici, te naglasio stav da prekogranična saradnja Srbije i Severne Makedonije pruža nove mogućnosti.

Marko Jovanović


DOBRA PRAKSA

SRBIJA je kroz pretpristupne fondove potpisala više od 200 ugovora čija ukupna vrednost premašuje 189 miliona evra.

- Iskustvo koje stičemo tokom njihove realizacije ćemo primeniti u implementaciji ovog programa sa partnerima iz Severne Makedonije, a zajednički cilj nam je da uspostavimo evropske standarde razvoja na lokalnom nivou - poručio je pomoćnik ministra finansija iz Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Marko Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)