U Somboru pod jednim krovom četiri generacije

J. BEKIĆ

29. 07. 2019. u 12:50

У Сомбору под једним кровом четири генерације

Mane i Jelena Dević ispred nove kuće - Foto J. B.

Pomoć grada Sombora mladom bračnom paru za kupovinu kuće

U VREME kada sve više porodica perpsektivu nalazi u gradovima, Jelena i Mane Dević iz Kljajićeva pravi su primer mladog bračnog para koji želi da ostane da živi na selu, uvažavajući narodnu izreku: "Gde čeljad nije besna, ni kuća nije tesna". Naime, pod istim krovom u staroj kući u Kljajićevu žive četiri generacije Devića - Jelena i Mane, njihova dva sina, Manetova majka i baka.

- Pratili smo konkurse namenjene mladim bračnim parovima, ali nismo želeli po svaku cenu da tražimo novi krov nad glavom. S obzirom na to da supruga i ja radimo i da su sinovi starosti od dve i pet godina, odgovaralo nam je da ih poverimo "baka i prabaka servisu" - u šali kaže Mane.

Kada je objavljen poslednji gradski konkurs odlučili su da se prijave. Pronašli su kuću u Ulici Dušana Mudraka, nedaleko od njihove sadašnje. Oni su iz gradske blagajne za ovu namenu dobili 1.250.000 dinara.

- Da smo hteli bolje i više, verujem da ne bismo uspeli. Vlasnica kuće, koju ćemo kupiti, već nekoliko godina ne živi u Kljajićevu, i njena odluka da je proda podudarila se sa našom namerom da obezbedimo komforniji život svima. Ne samo deci i nama, već i majki i baki, a da opet budemo blizu i od pomoći jedni drugima - veli Mane.

Pročitajte još: Mladi hoće na selo

Za vreme naše posete deca su sa bakama otišla u obližnju njivu. Iako je nekoliko godina napuštena, kuća u Mudrakovoj će, posle osnovnog raščišćavanja, biti useljiva. Osim stambenog dela, Devićima je na raspolaganju i velika okućnica.

- Sredstva koja ćemo dobiti od Grada u potpunosti pokrivaju cenu kuće, a na nama je da obezbedimo novac za uređenje. Nećemo žuriti, već ćemo planski i u skladu sa mogućnostima menjati ono što nam ne odgovara - ističu zadovoljni Devići.

BESPOVRTNA SREDSTVA

NA gradski konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom prijavila su se 22 mlada bračna para. Sredstva je dobilo prvih šest parova na rang-listi. Za zbrinjavanje u Somoru, u Ministarstvu za demografiju, kroz program stambene podrške, ove godine je obezbeđeno 7,65 miliona, a Grad je još dodao 1,35 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije