U NOVOSADSKOM Centru za socijalni rad od početka godine do sada podneto je 1.184 novih zahteva za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, što je za 297 manje u odnosu na isti period lane, kada je evidentiran 1.481 zahtev. Većina njih je i ranije primala socijalu, pa su posle tromesečnog prekida, s obzirom na to da su radno sposobni, obnovili zahtev za ovu prinadležnost.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć, kako ističu u Centru za socijalni rad, od početka godine je ostvarilo 2.811 porodica, odnosno 6.726 pojedinaca. Među mladim korisnicima ovog prava, odnosno onih starosti od 18 do 26 godina, bilo je 523. Najbrojnija starosna grupa, kada je reč o osobama koje primaju socijalu su odrasli, starosti od 26 do 65 godina. Njih je, dodaju u novosadskom Centru, od januara ove godine do sada bilo 3.094, dok je za 363 osobe starije od 65 godina ova novčana pomoć jedini izvor prihoda.

- Od 5.712 ukupnog broja korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, 2.187 njih je radno sposobno, dok ovu prinadležnost prima 3.525 radno nesposobnih - predočavaju podatak u Centru za socijalni rad. - Svi korisnici novčane socijalne pomoći koji žive u gradu ostvaruju pravo na besplatan obrok, a oni iz seoskih sredina primaju lanč paket.

Pročitajte još - Đorđević najavio stimulacije za zaposlene u centrima za socijalni rad

Nema pravila ko traži socijalnu pomoć, jer se Centru za socijalni rad obraćaju mladi bez posla, i oni sa fakultetskim diplomama, radno sposobni, ali i bolesni, nemoćni za bilo kakav posao.

Među 5.712 korisnika, najbrojniji su ljudi sa srednjom školom, kojih ima 913, zatim sledi njih 860 sa završenom osmoletkom. Bez škole su 582 korisnika, nepotpuno osnovno obrazovanje ima 561, i 50 njih je sa nepotpunom srednjom školom. Više obrazovanje imaju 32 korisnika, a 66 visoko obrazovanje.

Ostatak od ukupnog broja su, kako napominju u Centru za socijalni rad, deca za koje se ne uzimaju podaci o školskoj spremi i ostareli koji spadaju u radno nesposobno stanovništvo.

SUBVENCIJE I OD GRADA

ZA korisnike novčane socijalne pomoći, Grad je obezbedio određene subvencije. Tako su im mesečni iznosi komunalnih usluga umanjeni za 50 odsto, i to pravo se ostvaruje preko JP "Informatika". Iznosi za mesečnu kartu za prevoz su takođe umanjeni za isti procenat.