USKORO će početi rekonstrukcija međunarodnog putničkog pristana u Apatinu, uništenog 13. januara 2017. od udara santi sa zaleđenog Dunava. Za taj posao Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija obezbeđeno je 25 miliona dinara. Prema rečima Milana Škrbića, predsednika Opštine Apatin, reč je o bespovratnim sredstvima, kojima će biti urađena kompletna obnova pristana.

On je dodao da je 18. jul bio poslednji rok za dostavljanje ponuda, te da je firma PD "MIP grading" iz Obrenovca odabrana za izvođača radova. Rok za završetak posla je 120 dana od uvođenja u posao. Ovde se nadaju da će pristan biti spreman do kraja godine.

- Potrebno je ukloniti uništene pilone i pobosti nove, ima dosta podvodnih radova, u kojima se moraju angažovati i varioci, a potrebno je izraditi i novi čelični ponton dužine 52 metra - veli naš sagovornik.

Radi se rekonstrukcija pristaništa jer bi samo njegovo uklanjanje sa plovnog puta koštalo 16 do 19 miliona dinara. Dodatni razlog za pokretanje rekonstrukcije je i prisustvo kompanije Dunav Serv - Shiping iz Apatina koja poseduje nekoliko rečnih kruzera, a koji bi naredne godine trebalo da pristaju u Apatinu. U toj firmi zaposleno je četrdesetak Apatinaca.

Pročitajte još - Brodovi staju na Dunavu

Škrbić tvrdi da će novo pristanište biti sigurnije od prethodnog, jer je projektovano za desetostruko veće nalete leda od onih koji su ga uništili pre dve godine. Projekat rekonstrukcije putničkog pristaništa u Apatinu izradila je konsultantska kuća "Asiks" iz Novog Sada.

Kada sve bude gotovo, putničko pristanište više neće zaobilaziti strani brodovi i kruzeri koji su donosili znatne prihode opštini.

RAZVOJ TURIZMA

MEĐUNARODNI pristan za putničke brodove, uz postojeću modernu marinu sa 400 vezova i druge prateće sadržaje, čini značajan kompleks, od velike važnosti za razvoj turzima. Marina i pristan su značajni za brži razvoj turizma ne samo Apatina, već i celog ovog kraja na severozapadu Srbije.