Interesovanje investitora dovelo do veće potražnje za radnicima i povećanja zarada

S. KOSTIĆ

25. 07. 2019. u 17:27

Интересовање инвеститора довело до веће потражње за радницима и повећања зарада

Foto S. Kostić

Poslodavcima na teritoriji Rume do kraja godine, za pet novih pogona, biće potrebno još 800 ljudi, a strani investitori zbog konkurencije sve manje štede na zaradama

MLADI hoće da rade, pa poslodavci na teritoriji Rume - gde će do kraja godine, u pet započetih proizvodnih pogona, biti otvoreno još oko 800 novih radnih mesta - ne brinu za kadrove.

U Rumi trenutno radi i više od 5.000 ljudi iz čitavog Srema, a ova opština prednjači i po najbržem smanjivanju broja nezaposlenih u ovom delu Srbije. Konkretno, u lokalnoj samoupravi sa gotovo 54.000 žitelja, u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je samo 3.000 onih koji još traže radni angažman.

- Smanjili smo nezaposlenost i u ostalim, susednim opštinama iz kojih u Rumu na posao svakodnevno dolazi 2.000 radnika - precizira predsednik Opštine Slađan Mančić. - Interesovanje investitora ne jenjava, pa ubrzo očekujemo i nova ulaganja, a takva klima je dovela do veće potražnje za radnicima, pa i povećavanja zarada.

PROČITAJTE JOŠ - Crkva protestuje zbog spomenika na groblju u Novom Pazaru

Kaže, firmi "Hačinson" koja ovde proizvodi gumene delove za auto-industriju su nekoliko puta skretali pažnju na to da im radnici prelaze kod konkurencije koja nudi veće plate. Da kasnije ne bi bilo primedaba na isplativost investicije, Rumljani su ukazali na ovu okolnost i predsednik Mančić očekuje da će “Hačinson” uskoro ponovo sloviti za poslodavca koji dobro plaća svoje radnike.

Dotad, u lokalnoj samoupravi željno iščekuju kraj posla na gradilištima gde se, po svim informacijama, radovi odvijaju u skladu sa planovima investitora.

Tako u Industrijskoj zoni halu od 1.400 kvadrata završava i "AMC - Afrodita" koja već najavljuje zapošljavanje 100 konfekcionara. U Kraljevcima "niče" prvi pogon, a firma "Komerc - mali" će se tamo baviti proizvodnjom armaturnih mreža i zaposliti 50 ljudi. Proširenje pogona u Platičevu je započeo i slovenački "Kableks" kojem će za veću proizvodnju kavlova biti potrebno još 100 radnika.

Na kraju, ali nije i najmanje važna je investicija od milion evra, koliko kompanija "Dag ko" dodatno ulaže u proizvodnju obuće za policiju, vojsku i planinare, pa najavljuje da će joj - uz 300 već angažovanih - uskoro nedostajati bar 200 zaposlenih.

TREĆI POGON

INVESTICIJA kinesko-danske kompanije za proizvodnju memorijske pene "Heltker Jurop" (na slici detalj iz pogona), u završetak njenog trećeg pogona na teritoriji rumske Industrijske zone premašuje deset miliona evra. Ovaj investitor u Srbiji posluje tri godine, trenutno angažuje 600, a uskoro će mu biti potrebno još 300 radnika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije