Hipoteka uništila „Poljostroj“: Stečaj u odžačkoj industriji mašina i opreme okončan bankrotom

Z. RAJIĆ

utorak, 23. 07. 2019. u 18:00

Хипотека уништила „Пољострој“: Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме окончан банкротом

Radnici nisu uspeli da zadrže radna mesta Foto Z. R.

Nakon osam godina, zaključen stečaj u Industriji mašina i opreme u Odžacima, ni evro od kredita kod Metals banke od četiri miliona nije uložen u preduzeće

REŠENjEM Privrednog suda u Somboru, ovog meseca je posle osam godina zaključen stečaj u Industriji mašina i opreme "Poljostroj" u Odžacima. Stečajnim poveriocima isplaćeno je 28,5 miliona dinara. Poverioci prvog i drugog isplatnog reda isplaćeni su u celini, a poverioci trećeg reda u visini od 2,92 odsto utvrđenih potraživanja.

Stečaj je otvoren 2011. na zahtev radnika, koji su tražili raskid ugovora sa Marijom Jerković, ćerkom poznatog biznismena Milete Jerkovića, koja je kupila "Poljostroj" na aukciji za 300.000 evra. Radnici kažu da je preduzeće dobro poslovalo dve godine posle privatizacije, koliko je trajala i obavezna kontrola sprovođenja kupoprodajnog ugovora, da bi potom bio uzet kredit od četiri miliona evra od tadašnje Metals banke (kasnije Razvojne banke Vojvodine) sa hipotekom na celokupnu imovinu preduzeća.

Ni evro od tog kredita, ističu radnici, nije uložen u "Poljostroj", a on je u međuvremenu, s kamatama, prerastao u duplo veći dug. Tadašnja opštinska i pokrajinska vlast su uveravale radnike da bi uvođenjem stečaja uspeli da zadrže radna mesta.

PROČITAJTE JOŠ - Od Niške banje osta samo - "topla voda"

Od ukupno 64 radnika "Poljostroja", koja su završila na birou rada, na posao je u tzv. radnom stečaju bilo vraćeno oko 40. Radnici su smatrali da bi preduzeće, pod uslovom da bude prihvaćen plan reorganizacije, moglo da obnovi proizvodnju, zbog velike potražnje mašina i opreme, koje bi se većim delom izvozile.

Međutim, plan reorganizacije nije prihvatio RBV, koji je bio najveći poverilac "Poljostroja". Zato je 2007. odlučeno da se stečajni postupak sprovede bankrotstvom. Vrednost "Poljostroja" procenjena je na 158 miliona dinara, a imovina je tokom 2017. bila bezuspešno nuđena za upola nižu cenu (79,4 miliona dinara).

Hale založene za kredit

Prošle godine "Poljostroj" je po početnoj ceni, znatno nižoj od stvarne, kupilo trgovinsko preduzeće "Sinagoga" iz Sombora. Posle toga je Privredni sud doneo rešenje o obustavi stečajnog postupka prema pravnom licu, a nastavljen je u odnosu na stečajnu masu, i kao takav zaključen u novembru 2018. Stečajni upravnik je nakon toga obavestio sud da je pronađeno još novca, koji je naknadno podeljen poveriocima rešenjem od 11. jula.


UHAPŠEN DIREKTOR

BRANEĆI firmu i posao, radnici su pre uvođenja stečaja štrajkovali, ne dopuštajući direktoru i ostalim predstavnicima "Jerković grupe" da uđu u fabriku. Bivši direktor je 2014. uhapšen pod sumnjom da je bez odluke Skupštine akcionara zaključio i realizovao ugovor sa Metals bankom o dugoročnom kreditu od 360 miliona dinara, od čega je 243 miliona preko Jerkovićevog "Višnja produkta" preneto trećoj firmi, na štetu "Poljostroja" i malih akcionara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije