HITNA SANACIJA VODOTOKA U KRALjEVU: Od države 104 miliona

G. ĆIROVIĆ

23. 07. 2019. u 08:50

ХИТНА САНАЦИЈА ВОДОТОКА У КРАЉЕВУ: Од државе 104 милиона

Foto: G. Šljivić

Posle Beograda, ovo je najveći iznos koji je dobila neka lokalna samouprava

NA osnovu uredbe Vlade Srbije o utvrđivanju državnog programa obnove, odnosno hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda koji su oštećeni tokom poplava u junu, Kraljevo će iz državnog budžeta dobiti 104 miliona dinara.

- Za hitne radove na Zapadnoj Moravi i njenim pritokama je odobreno 95 miliona dinara. To podrazumeva sanaciju i rekonstrukciju oštećenih vodnih objekata u okviru kaseta Adrani 1 i Adrani 2, sa zaštitom od unutrašnjih voda, pa desni nasip uz Zapadnu Moravu u dužini od 3.470 metara, obostrani nasip uz Musinu reku u dužini od tri kilometra, obostrani nasip uz Grdičku reku od 800 metara, kao i formiranje izlivnog objekta na Čađevcu, odnosno pripremu za izgradnju crpne stanice - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

PROČITAJTE JOŠ - PUSTOŠ OKO KRALjEVA: Domaćinstva odsečena od sveta, ne znaju gde će sa malom decom 

Osim toga, za tehničku dokumentaciju, upravljanje radovima i nadzor u sklopu zaštite priobalja Zapadne Morave i njenih pritoka je odvojeno devet miliona dinara.

- Posle Beograda, ovo je najveći iznos koji je dobila neka lokalna samouprava. Maksimalno se trudimo da ulaganjem sredstava u regulaciju vodotoka smanjimo buduću eventualnu štetu od obilnih padavina i elementarnih nepogoda - zaključuje gradonačelnik dr Terzić, uz napomenu da će izvođač radova biti ovdašnje preduzeće "Zapadna Morava".


BOGATSTVO

- NA teritoriji Kraljeva postoje čak 174 vodotoka drugog reda, što je gotovo šest puta više od gradova sa sličnim brojem stanovnika, poput Čačka, na primer - naglasio je dr Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije