Peroni u Odžacima zarasli u korov

Z. RAJIĆ

20. 07. 2019. u 11:53

Sumorna slika autobuske stanice u Odžacima posle privatizacije ATP "Saobraćaj". Žitelji devet naselja na lokalnim pravcima moraju da putuju - taksijem

Перони у Оџацима зарасли у коров

Izgorele biletranica, čekaonica i kafana / Foto Stevan Dukić

IZGORELA zgrada Autobuske stanice i peroni u korovu, to je slika "uspešnosti" privatizacije Autotransportnog preduzeća "Saobraćaj" u Odžacima, u kojem je 160 radnika ostalo bez posla i naplaćenih akcija. Autobuska stanica danas je u vlasništvu kompanije za otkup žitarica i trgovinu poljoprivrednim proizvodima "Meteor komerc" iz Sombora, koja je spremna da perone pokloni opštini Odžaci.

- Posle toga ćemo raspisati oglas za davanje perona u zakup kako bismo obezbedili autobuski prevoz na lokalnim relacijama, jer su od 2015. godine, kad su ugašene linije "Saobraćaja", stanovnici svih devet naselja u opštini prinuđeni da putuju taksijem, što iziskuje velike izdatke - kaže Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika opštine Odžaci, zadužen za komunalnu delatnost.

ATP "Saobraćaj", koje se bavilo prevozom putnika, trgovinom, turizmom, ugostiteljstvom i remontom drumskih motornih vozila, a posedovalo je i auto-školu, prodato je krajem 2003. na aukciji po početnoj ceni od 40.000 evra, ili 2.748.000 dinara, uz obavezna ulaganja od 140.000 evra, ili 9.438.000 dinara. Kupac je bio Slavko Andrić, vlasnik firmi DOO "As mobil Andrić" i "Eurobus" iz Petrovaradina. Pre četiri godine objavljena je prodaja akcija "Saobraćaja", a ubrzo potom su njegova vozila prodata i rashodovana.

Na pitanje o sadašnjem statusu "Saobraćaja", za koje Odžačani govore da postoji samo na papiru, generalni direktor Zoran Tojagić nije želeo da o tome govori, napominjući da odgovore treba tražiti od onih koji su ih "doveli dovde", ne precizirajući o kome je reč.

Predstavnici sadašnje lokalne vlasti, uspostavljene 2014, navode da je "Saobraćaj" godišnje dobijao više od 50 miliona dinara za organizovanje javnog prevoza u opštini, iako su, kako ističu, autobusi ovog preduzeća bili dotrajali i kasnili na odredišta. Zato je Opština početkom 2015. izdvojila 60 miliona dinara za kupovinu osam najmodernijih "Mecedesovih" minibusa, kojima obezbeđuje sopstveni, vanlinijski prevoz učenika do srednjih škola.

USPOMENA ne tako davno bili na peronima / Foto AD "Saobraćaj"


Krajem iste godine krah "Saobraćaja" označen je požarom na Autobuskoj stanici, u kojem su izgorele biletarnica sa čekaonicom i kafana, koja nije radila.


PROČITAJTE JOŠ:
Sarma na razglednicama


Zaparložena stanica


PROFITIRALA ŽELEZNICA

ZBOG neuslovnosti Autobuske stanice, Odžačani u pravcu Sombora i Novog Sada putuju tako što ih autobusi drugih prevoznika pokupe usput. Mnogi su, kako sami kažu, digli ruke od autobusa i okrenuli se železnici, ističući da je putovanje novim ruskim vozovima vrlo komforno, a uz to znatno jeftinije, pa i brže nego autobusima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)