Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u ostavci obišao je oskrnavljene nadgrobne spomenike na pravoslavnom groblju u Lipljanu a potom je u okolom Starom Gracku položio venac žeteocima koji su 23 jula 1999 godine ubijeni na svojim njivama nedaleko od ovog sela...


- Posle nemilog događaja na groblju u Lipljanu razgovarao sam sa predstavnicima policije i drugih institucija i prvi put se desilo da policija pošaje forenzički tim od kojih smo saznali da postoje tragovi koji vode do vandala-istako je ministar Jevtić u Lipljanu napominjući da se počinioci mogu pronaći ukoliko postoji volja policije. Posle obilaska groblja sa lipljanskim parohom Srđanom, Jevtić je položio venac stradalim žeteocima u Starom Gracku, gde su ga dočekale porodice ubijenih, kao i predstavnici Srba sa ovog područja.


PROČITAJTE JOŠ: Kosnet osudio skrnavljenje srpskog groblja u Lipljanu


- Tužno je što je ovako malo selo pretrpelo veliki bol, nešto što je i dan danas ostavilo veliku patnju među ljudima. Činjenica da počinioci nisu kažnjeni, je posebno bolna, ali je bolnije što se odustalo od dalje istrage-kazao je u Starom Gracku ministar Jevtić napominjući da je pre više od godinu dana poslao otvoreno pismo mogim zvaničnicima, ali i da je jedino odgovorila američka ambsada.MInistar Jevtić je istakao da su i dalje bez odgovora pitanja ko je ubio četrnaest žetelaca ali i zbog čega zaustavila istraga. Jevtić je u Starom Gracku obišao i petočlanu porodicu Milutina Matovića oca troje dece, kome je ministarsvo izgradilo kuću a potom razgovarao sa meštanima srpskih sredina u opštini Lipljan.


Foto: D.Zečević


POSETA I POMOĆ


Izražavajući zahvalnost zbog posete, Zoran Đirković, učitelj u Starom Gracku podsetio je da je zahvaljujući ministru Jevtiću u ovom selu sagrađeno šest kuća a 30 renovirao, kao i da je u planu još gradnje i renoviranja. - Ministar Jevtić u ovom selu pomaže, deci, omadini, pa i penzionerima, a najviše porodicama žrtava - istakao je Ćirković.